Консумирането на ултрапреработени храни е свързано с по-ранен риск от смърт, сочи 30-годишно проучване. Най-важният фактор за намаляване на риска от смърт е качеството на цялостното хранене на човека, установяват изследователите

Снимка: iStock

Ултрапреработените храни са тези, които съдържат съставки, „които никога или рядко се използват в кухнята, или класове добавки, чиято функция е да направят крайния продукт по-вкусен или по-привлекателен“, казват от Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Тези съставки, които се съдържат в газирани напитки, чипс, пакетирани супи, кюфтета и сладолед, могат да включват консерванти срещу мухъл или бактерии, изкуствени оцветители, емулгатори за спиране на отделянето, както и добавена или променена захар, сол и мазнини, които правят храната по-привлекателна.

Различните храни имат различно въздействие

Преработените меса и сладките храни и напитки не са свързани със същите рискове като ултрапреработените пълнозърнести храни, например, каза водещият автор на изследването д-р Мингян Сонг, доцент по клинична епидемиология и хранене в Училището по обществено здраве TH Chan в Харвард.

Снимка: iStock

Проучването анализира данни от повече от 100 000 здравни специалисти в Съединените щати без анамнеза за рак, сърдечно-съдови заболявания или диабет. От 1986 г. до 2018 г. участниците предоставят информация за здравето и начина си на живот на всеки две години. На всеки четири години те попълват подробен хранителен въпросник.

Според проучването, публикувано в сряда в списание The BMJ, групата, която консумира най-малко ултрапреработени храни, е изяждала средно около три порции на ден, докато групата с най-много такива храни е изяждала средно по седем порции на ден.

При тези, които са яли най-много, рискът от смърт по каквато и да е причина е бил с 4% по-висок, включително с 9% по-висок риск от смърт от невродегенеративни заболявания, сочат данните.

Снимка: Getty Images

Д-р Сонг определя връзката като „умерена“, като отбелязва, че тя не е еднакво силна сред всички видове ултрапреработени храни. „Положителната връзка се дължи главно на няколко подгрупи, включително преработено месо и подсладени или изкуствено подсладени напитки“, каза той.

Констатациите в това проучване са в съответствие със стотици други в тази област, но това, което го прави уникално, е разборът му на различни подгрупи в категорията на ултрапреработените храни, каза д-р Марион Нестле, почетен професор по хранене, хранителни изследвания и обществено здраве в Нюйоркския университет.

Трябва ли да се отървем от всички преработени храни?

Авторът на изследването не би препоръчал непременно пълно отхвърляне на всички ултрапреработени храни, защото това е разнообразна категория.

„Зърнените храни, пълнозърнестият хляб, например, също се считат за ултрапреработени храни, но те съдържат различни полезни хранителни вещества като фибри, витамини и минерали. От друга страна, смятам, че хората трябва да се опитват да избягват или да ограничават консумацията на някои ултрапреработени храни, като например преработено месо, подсладени със захар напитки, а също и потенциално изкуствено подсладени напитки“, препоръчва д-р Сонг.

Снимка: Getty Images

Експерти казват, че проучването е наблюдателно и че докато изследователите могат да наблюдават връзка, те не могат да кажат със сигурност, че храните са причината за смъртните случаи.

Изследователите също трябва да разгледат повече компонентите на ултрапреработените храни, които може да влияят на здравето - независимо дали са хранителни добавки, емулгатори или аромати - за да съветват правителствата и институциите как да регулират храните, допълва авторът на изследването д-р Сонг.

Хранителният режим е най-важен

Изследователите също така установяват, че най-важният фактор за намаляване на риска от смърт е качеството на цялостното хранене на човека.

„Ако хората поддържат общо взето здравословен хранителен режим, не мисля, че трябва да се страхуват. Общият модел на хранене все още е преобладаващият фактор, определящ резултатите за здравето“, посочи д-р Сонг.

Снимка: bTV

Здравословната диета е разнообразна, с възможно най-много цветни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни, смята д-р Питър Уайлд, почетен сътрудник в Quadram Institute Bioscience в Обединеното кралство.

„Ако се притеснявате за хранителните добавки, тогава изберете храни с ниски нива на добавки. Просто имайте предвид хранителното съдържание на ултрапреработените храни, които консумирате“, допълни той.

Снимка: Getty Images

Също така е важно да се признае, че храните трябва да се консумират балансирано. Плодовият сок съдържа полезни витамини, минерали и антиоксиданти, когато се консумира в умерени количества, но твърде много ще има високи нива на захар, които могат да заменят ползите от тях, напомни д-р Уайлд.