на живо

Денят на страшния съд

Който празнува чуждо погребение, сам пада в ковчега

„Левски” е без собственик и практически е във фалит. Денят на страшния съд настъпи и изтръгна от сладкия и безпаметен сън онези "сини" фенове, които използват дори по-малко от прословутите 4% от капацитета на човешкия мозък. Останалите, за които размисълът не е непосилно бреме, отдавна очакваха неизбежното. Биеха тревога и призоваваха към мобилизация, но масата блажено похъркваше.

И какви чудни сънища й се присънваха само! Как след дълги години чакане край реката червеният труп на врага най-после се носи по течението. И как с новия бащица се задава славен втори век от летописа.

Смели лозунги, пиперливи шеги, некролози и ковчези – купонът вървеше на шест. Докато празнуваше погребението на Вуте, Нане някак не забеляза примката около собственото си гърло.  

Сега е ред на червения фолклор. „Левски” е втори даже и във фалита. Ще запази ли отборът сребърните си медали? И дали калъфките са материален актив, който ще бъде обявен на търг?

Много смешно, няма що. Само за справка – тези дни и „Ботев” остана без собственик. А в Пловдив вървят упорити слухове, че подобна участ надвисва и над „Локомотив”.

Нали си давате сметка? Българският футбол без ЦСКА, „Левски”, „Ботев” и „Локомотив”. Какво ли ще измислят в БФС за следващия сезон? Нов рестарт? Всевишна лига? Задължително тире в името на всеки отбор?

Защо се стигна дотук е твърде мащабна тема. Всъщност клубовете отказаха да бъдат клубове. Те уж са търговски дружества, но в тях съществува само разходна част. Функционират като бюджетни организации, където някой бащица трябва да налива отново и отново. Не каци без дъно, а зловонни септични ями.

Конспираторите вече търсят знаци за злонамерено и планирано разделяне на цели общности. Звучи примамливо, но това просто не е истина.

Разбира се, мистичните фигури от сенчестата зона между политиката и икономиката винаги са се интересували от четирите най-големи клуба и техните привърженици. И то предимно около избори или кървави протести на жълтите павета.

Някога футболните агитки наистина бяха трън в очите на властта. Днес това е само блед спомен. Точно както и славните ни грандове.

Поне за един човек в държавата това е добра новина. Ако прояви съобразителност и специализира „Процедура на фалит на футболни клубове”, Дора Милева бързо ще натрупа цяло състояние. А в кабинета й на видно място ще висят портретите на Добрия вълк Лупи и Господина от Лондон.