Остри реплики размениха държавният глава Румен Радев и вицепремиерът Томислав Дончев по повод начина на противодействие на коронавируса.

Армейски команди и цитати от Гьоте прозвучаха в словесната престрелка между "Дондуков" 2 и "Дондуков" 1.

Президентът Радев призова да се мисли не само за физическото, а и за психическото оцеляване на хората и намекна за възможни гладни бунтове. 

Думите на държавния глава предизвикаха остра реакция от вицепремиера Томислав Дончев.

Мерките във връзка с извънредното положение са писани от сити хора, а все повече българи са гладни - обяви президентът.

Според него трябва ясно стратегия как излизаме от състоянието на карантина и извънредно положение след 13 май.

Държавният глава все още се въздържа да коментира дали ще върне пакета антикризисни мерки, които вчера маратонски бяха гласувани извънредно от народните представители. 

Той коментира и инициативата да се даряват заплатите в изпълнителната и законодателната власт за борба с коронавируса.

Вчера депутатите решиха да дарят на здравното министерство за борба с коронавируса заплатите си за времето на извънредното положение.

Някои призоваха и президента да последва примера им.

Оказа се, че президентът е дарил заплатата си още в началото на извънредното положение, съобщи той при посещението си при медиците от Пирогов.

Снимка: bTV

„Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора в община Видин и за мен дарението има смисъл, когато е навреме и далече от камерите. Другото е суета и популизъм. Уважаеми народни представители, ако дарението за мен е личен акт, ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение кръгом и бегом към месец март сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз“, каза държавният глава.

Според Радев трябват солидни икономически мерки - наред със здравните.

„Трябва да се помисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията. Хората, които вземат тези решения, са сити хора, но много българи вече гладуват. Не чакайте момента, в който гладът ще победи страха,  трябва да се вземат екстрени мерки да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата“, каза още Радев.

Той коментира и реакцията на премиера Борисов от миналата седмица на критиките на държавния глава за справянето на правителството с кризата.

Снимка: bTV

"Да оставим народа без извънредно положение, да го уморим. Буквално - това е предложил днес той. Като някоя дърта свекърва, ама от тези злобните, само ходи и върви след нас“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Президентът призова по-бързо да се оборудват с лични предпазни средства медиците във всички болници в страната и особено общопрактикуващите лекари. в пирогов се лекуват 31 болни с ковид 19.

От президентската администрация обявиха, че вицепрезидентът Илияна Йотова. Също ще дари месечното си възнаграждение на Центъра за спешна медицинска помощ – Софиял

Отговорът от управляващите дойде в цифри и факти

Това е поредният словесен сблъсък между президента и управляващите по време на извънредното положение. И отговорът от изпълнителната власт първо дойде в цифри и факти. От свиканата пресконференция стана ясно, че 3 фирми шият защитни облекла и до края на май техният брой ще стигне 100 хиляди. А 60 фирми са изразили готовност да шият маски. Към момента за лекарите на първа линия са разпределени - над 50 хиляди маски.

А за обща употреба почти един милион. Облеклата за лекари на първа линия за многократна употреба са 3392 броя.

Вицепремиерът, шефът на Пожарната и председателят на Националния оперативен щаб дадоха пресконференция, а Дончев се обърна лично към президента.

Снимка: bTV

„И всичко това ни прилича на един жанр във въоръжените сили, където някой с цел да унижи другия му подава командата шашкай се в различни посоки. Единственият персонален призив, който ще си позволя към г-н президента, е да следва собствения си препоръка,  нека всички се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това“, каза вицепремиерът Томислав Дончев.
 
Вицепремиерът, както президентът, прибягна до цитати от германския класик Гьоте:

„Нека да завършим с Гьоте, когато  двама се каратвиновен е по-умният“.

Ген. Мутафчийски отказа да прогноза кога ограничителни мерки могат да бъдат разхлабени, както настоя държавният глава.

Управляващите се ангажираха да информират за всички дарителски акции по време на коронавируса, както и за общата сума на заплатите, от които се отказаха депутати, министри, шефове на агенции и членове на политическите  кабинети в министерствата.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19