Само със забележки Министерството на отбраната приключи скандалния случай с оскъпяването на оградата на границата с Турция. Военният министър е издал заповеди за наказания от „забележка" до „предупреждение за уволнение", пише вестник „Труд”, цитирайки информация от ведомството.

Скандалът избухна, след като bTV разкри, че поръчките за доставка на материали за строежа на оградата са дадени на пет фирми, избрани без конкурс, като цената изобщо не е била критерий.

Изборът е станал чрез маркетингово проучване, направено, както обясниха от МО, в обществено достъпни източници - интернет, търговските регистри, така също правно-информационни системи и официалните сайтове на дружествата.

От Военното министерство не са посочили броя и имената на наказаните, но в средата на март ресорният министър Ангел Найденов посочи, че последствия ще има за деветима висши военни - четирима генерали, трима полковници, подполковник и един цивилен служител.

„Сред кръга от тези военнослужещи и висши офицери има заместник-началник на отбраната; командир на Сухопътни войски; началник щаб; директор на дирекции; има началници на отдели и на комисии, ангажирани в целия този процес”, обясни тогава Найденов.

В началото на 2014 г. премиерът Пламен Орешарски поиска проверка да установи как цената на съоръжението е скочила от 5,1 млн. лв. на 9,6 млн. лв. Инспекторатът към МС откри редица нарушения и препоръча на министрите на отбраната и на вътрешните работи Ангел Найденов и Цветлин Йовчев да предоговорят цената и да накажат виновните. Йовчев обаче изтъкна, че МВР няма нищо общо с поръчката.

Вместо сериозни наказания за надписаните сметки ръководството на армията повиши командващия пехотата ген. Нейко Неков, който сключи договорите за строеж на оградата. Той ще бъде назначен за зам.-началник на отбраната. Началник-щабът на войските ген. Андрей Боцев ще заеме неговото място. Те и още двама генерали по думите на Найденов щяха да бъдат наказани за пропуски в маркетинговото проучване за оградата, отбелязва „Труд”.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас