Четирима генерали, трима полковници, подполковник и един цивилен служител ще бъдат наказани заради скандала с оградата по границата с Турция. Това обяви министър Ангел Найденов на брифинг след края на проверката по скандала.

Въпреки това, самата обществена поръчка е законосъобразна и съоръжението ще бъде изградено.

„Сред кръга от тези военнослужещи и висши офицери има заместник-началник на отбраната; командир на Сухопътни войски; началник щаб; директор на дирекции; има началници на отдели и на комисии, ангажирани в целия този процес”, обясни Найденов.

По думите му самите тежки съмнения около проекта са опетнили армията и затова ще има наказания. Все още не е ясно кои ще бъдат уволнени, кои - понижени в чин и кои - мъмрени.

Припомняме, материал на bTV показа, че в проекта за изграждане на 30-километровата ограда на стойност 9.5 млн. лева цената на материалите не е била сред водещите критерии за избор на доставчици. По-късно стана ясно, че специалната режеща тел се произвежда единствено от фирма, чийто шеф е председател на структура на БСП.

По принцип е ОК, ама...

„Обществената поръчка за оградата на българо-турската граница е законосъобразна, слабост е маркетинговото проучване на цените”, заяви Ангел Найденов.

„Основният проблем, който виждам и се констатира, е, че в рамките на това проучване, не са проучени цените. (...) В процеса на договаряне, откриваме още една слабост – договаряне на количества материали, по-големи от предвидените, без да са съгласувани писмено с проектант”, допълни той.

Според министърта, допълнителните количества били необходими заради профила и релефа на местността, което не е отчетено в самия проект, но е следвало те да се уточняват с проектанта.

Найденов беше категоричен, че отговорността за избор и приемане на конкретен вариант за изграждането на оградата е на Главна дирекция „Гранична полиция” „Не можем и не следва да отговаряме от Министерство на отбраната, защо е избран сложен, по-трудно изпълним и по-скъп вариант от предложените останали 4 варианта”, заяви той.

Ще се появи ли на границата ограда? Отговорът на министъра е положителен. Строителството й ще продължи под същото ръководство със съответните „поуки".