Специализираният съд реши да наложи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ на директора на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ (бившето ДАИ) Цветелин Цветанов, съобщи репортерът на bTV Полина Ботева.

Цветанов беше задържан за корупция при акцията в „Автомобилна администрация“ и е сочен за ръководител на престъпната група.

Със същата мярка са още четири лица по делото – Венцислав Генов, Емил Иванов, Пламен Ангелов и Тихомир Вълчев, а останалите две –  Цветелина Дойчинова и Иван Иванов, са с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Задържаните могат да обжалват мерките в тридневен срок.

Заседанието по делото продължи няколко часа, а Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за седмината.

Обвинението представи 27 тома явни доказателства и пет тома засекретени материали – свидетелски показания, СРС-та и протоколи за претърсвания и вземания.

Според част от свидетелските показания ръководители на областни дирекции и служители на ДАИ са получавали нареждания да не извършват проверки на определени фирми, а да проверяват други.

Личният шофьор на Цветелин Цветанов също е свидетелствал за вземани подкупи – пари предназначени лично за шефа на ДАИ.

Стана ясно, че групата е действала от януари 2015 г. до края на март 2016 г.

Прокуратурата формулира действията ѝ като предлагане на „такса спокойствие“, манипулиране на изпити и издаване на лицензи.

Защитниците на обвинените пледираха за по-лека мярка за неотклонение и поставиха въпроса защо за една година няма по-сериозни и категорични доказателства.

Стана ясно още, че прокуратурата досега не е поискала отстраняването от длъжност на Цветанов.

По-рано днес във Варна министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че от понеделник транспортното министерство, съвместно с МВР, започва да проверява манипулираните протоколи от шофьорските изпити.

„Автомобилна администрация“, нашето министерство и МВР ще направят анализ. Става въпрос за над 500 протокола и ще отнеме известно време да се прецени по тези протоколи каква част от изпитите и издадените удостоверения ще трябва да бъдат анулирани и отнети“, каза министърът.

Министърът заяви още, че назначението на Цветелин Цветанов за директор на „Автомобилна администрация“ е било „решение в движение“. Той припомни, че неговата номинация за шеф на ДАИ е бил Станимир Флоров, но от не е било прието от коалиционния съвет.