„Това е голям проблем, тъй като тази схема, съществувайки, е генезиса на това, което се случва по пътищата”, каза старши комисар Младен Маринов в предаването „Тази събота” по bTV.

По думите му разследването на корупционната схема в „Автомобилна администрация” продължава да тече и няма как да знае точно колко са фалшиво издадените шофьорски книжки, протоколи и лицензи за превозвачи.

Той допълни, че вече е започната процедура по проверка на протоколи, за които има съмнение, че са подправени, и ако това бъде доказано – те ще се анулират, а фалшивите шофьорски книжки ще бъдат отнети.

Гнилите ябълки в МВР

„Не е приятно да заловиш свои, но фактът, че се случва е добър сигнал и действа превантивно върху всички служители, които са на ръба”, каза Маринов по повод арестите на двамата служители на МВР заради разпространение на наркотици.

Той допълни, че все още не ясно точно колко пари са спечелели от незаконната си дейност двамата мъже, но проверката продължава да тече.

„Границите на корупцията трудно се установяват, защото това е латентна престъпност и процес, на някои места има съгласие и от двете страни и така трудно става достояние на ръководствата”, допълни Маринов.

По повод спецакцията по задържането на Петър Коджейков, стрелецът от кв. „Стрелбище”, Маринов каза, че при изпълнението й са взети всички фактори впредвид, за да се гарантира безопастността на служителите на МВР.

„В момента лицето се намира в психиатрично заведение за принудително лечение, а разследването все още тече”, допълни той.

Коджейков е разполагал с две незаконни оръжия от 1943 г., които могат да убият човек, въпреки че са стари. „Тепърва ще се установява от къде се е сдобил с тях”, поясни Маринов.

Палеж на служебен автомобил на НС

„В момента тече полицейска мярка 24 часа на лицето, което извърши палежа, като с него работят и психолози”, поясни Маринов по повод вчерашния палеж на служебен автомобил на Народното събрание.

По думите на комисаря, задържаният е трудно контактен и не оказва никаква помощ при разговорите си с полицията.

Маринов допълни, че ще бъде поискано по-дълго задържане.

Побоят на Околовръстното

„Акцията ни има ефект, това няма да е кампанийно и ще продължим докато хората не разбират, че трябва да спазват нормите”, поясни Маринов.

Той добави, че акцията срещу Ториното след побоят на Околовръстното не е с цел да бъде стреснат. „За конкретното лице има назначени данъчни ревизии, като операцията продължава”, поясни Маринов.