Депутатите имат достатъчно основания, за да се сформира анкетна комисия за избора на служебното правителство на изтребителите „Грипен“. Лично за мен има неща, които са притеснителни. Това каза президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Как така се получи, че едни и същи експерти през 2012 г. подкрепиха решение за вземане на „Ф–16“ от Португалия, а сега се обърнаха на 180 градуса и сега взеха друго решение, посочи той.

„Народните представители имат пълно основание да видят дали е имало натиск и форма на влияние от страна на президентската институция към служебното правителство. Лично аз бяха безкрайно притеснен, когато министър-председателят на служебното правителство Огнян Герджиков излезе и каза, че е имало натиск. За мен е важно да стане ясно на всички български граждани дали наистина президентската институция е в някаква форма на нещо, което не бива да си позволява президентът – да предопределя, да влияе на правителството по отношение на обществени поръчки“, каза Плевнелиев.

Снимка: Ладислав Цветков

„На едно служебно правителство не му прилича да взема решение за милиарди в такъв кратък период от време“, посочи още той.

Според него „Грипен“ не е най-добрият избор, предвид, че съседите ни от ЕС и НАТО имат „Ф–16“.

По отношение на скандалите около НДК Плевнелиев смята ,че те „категорично не са в състояние да провалят българското председателство на Съвета на ЕС“.

Снимка: Ладислав Цветков

Имаме обаче вече много поводи да се срамуваме, защото не сме в състояние да извадим един друг, много по-важен стратегически дебат – на нас ни прилича не да седим в ъгъла и да чакаме някой друг подхвърлен милиард по някой кохезионен фонд, а да дефинираме, да водим, да добавим стойност. Много ми се ще този дебат да тръгне, убеден съм и съм позитивен реалист, че България ще има успешно председателство, каза гостът.

Той добави, че вярва и на Лиляна Павлова, и на Екатерина Захариева, и на Бойко Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

Плевнелиев посочи, че за два дни Борисов е получил прием и в Елисейския дворец, и в канцлерството при Ангела Меркел. „Това е доказателство, че България има ресурс на доверие. Сега то трябва да бъде обърнато в конкретни ползотворни дебати и резултати. Нямаме най-голямата икономика или най-силната армия, как можем да добавим стойност? В какво можем да водим този уникален съюз за мир? Моят отговор е прост – на Балканите. България иска да е незаобиколим фактор на Балканите, тя трябва и може да води, трябва да дава решения. Очаквам и ще помагам в рамките на българското европредседателство да се случи нещо голямо на Балканите“.

В отговор на въпрос Плевнелиев призова да се отвори и втората стенограма за КТБ. Той посочи, че от оповестяването на първата не е произтекла бомба, но президентската институция е загубила тежест.

Вижте във видеото какви още гафове са били допуснати от Президентството според Плевнелиев: