Най-важна е целта, да постигнеш определен резултат, останалото е глезотия. Това коментира здравният министър Петър Москов в предаването „Тази събота” по bTV. Напоследък той бе обект на похвали, но и на остри критики заради идеите си за промени в областта на здравеопазването – от полицейската охрана на линейките в гетата през задължението здравно неосигурените пациенти да плащат вноски а 15 години назад до разделянето на здравните услуги в основен и допълнителен пакет.

„Важно е да можеш да достигнеш определен резултат. Това означава да можеш да постигнеш целта, защото когато целта е добре дефинирана, тя е от полза и е разбрана и добре приета от хората, тя трябва да бъде достигната. Другото е глезотия”, заяви Москов в съвместно интервю с председателя на ДСБ Радан Кънев.

„Способността да назовеш конфликта, да назовеш проблема, да се конфронтираш, което означава да използваш истинските думи е нещото, което превърна Петър Москов в най-популярния политик в България, защото хората не бяха свикнали да се държим по този начин”, коментира лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок, от своя страна.

„Това в огромна степен даде и лицето на Реформаторския блок – способността след като си казал истината, да седнеш честно на масата и да постигнеш работещо съгласие в името на целта и резултата, друго качество, без което не можеш да бъдеш на власт. Но да премълчиш истината, защото си на власт, се случва твърде много през последните десетилетия с твърде лош резултат”, допълни още Кънев.

Двамата споделиха, че не се обиждат от етикета „момчетата на Костов”. „Когато ДСБ започваше и Иван Костов събираше „момчета”, действително в очите на всички бяхме момчетата на Костов, но тогава той беше рус, а аз имах коса”, посочи Радан Кънев.

„И двамата носим родилното петно на ДСБ, че сме закърмени като опозиция – за нас опозиционният рефлекс, това да се противопоставиш, да разкриеш злоупотребата, да я назовеш с прости думи, е много силен. Оказа се обаче, че работи много добре и на власт, защото, обратно, хората, които са закърмени с властта в българската политика, са свикнали на всичко, което хората мразят – да премълчават, да говорят с обли фразички”, допълни още Кънев.

От непоносимост до разбирателство с ГЕРБ

Преди повече от година Радан Кънев категорично изключваше възможността за всякаква съвместна работа с ГЕРБ. „Аз нямам работа с Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Много сме различни и представляваме различни ценности и идеи. Ние искаме да променим държавата в посока, в която ГЕРБ не поискаха”, заяви тогава той пред bTV.

Година по-късно, когато Реформаторският блок е част от управляващата коалиция с мандатоносител ГЕРБ и с премиер Борисов, Кънев обясни новата ситуация с културата на общуване.

„Интересното е, че сме се подписали заедно под тази посока, за която тогава говорех. Убедихме ГЕРБ, че тов трябва да бъде посоката на държавата. Темпото, с което се движим в нея, не е задоволително нито за нас, нито за тях, нито за избирателите ни. Факт е, че успяхме да сложим релсите в посоката, в която ние винаги сме искали и то по пътя на убеждението, а не на някаква война”, обясни Кънев.

„Продължаваме да сме различни с Борисов и Цветнанов, дори когато работим заедно, но вече не е абсурдно да се появим заедно – нещо немислимо преди година. Културата на общуване, поносимост и търпимост е в основата на парламентарната демокрация”, обясни лидерът на ДСБ. По думите му, най-лошото в 42-то Народно събрание е било общуването между партиите - едните са вътре, другите ги няма, а ако случайно власт и опозиция са заедно вътре, си разменят хули.

„С премиера работим в разбирателство и в изпълнение на програмата на правителството и на мнозинството”, потвърди и здравният министър Петър Москов.

В името на протеста

При дебатите в парламента за избора на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи премиерът Бойко Борисов се скара на Реформаторския блок и попита: „Какъв "КОЙ", какви 5 лева има общо ГЕРБ с модела "КОЙ"?” След това той заяви, че протестите срещу кабинета „Орешарски” били основно от симпатизанти на ГЕРБ.

„На улицата бяхте. Ама бяхте там, когато бяха 100 души, когато дръпнахме на ГЕРБ хората от улицата”, каза Борисов и предизвика критика от страна на Радан Кънев.

„Това е единственият случай, в който съм изразявал лична емоция в политиката, не мисля скоро да се повтори, но беше важно, защото знам колко силна беше емоцията на хората, с които протестирахме заедно. И си представих, че щом моята доста обръгнала вече душевност на всякакви простотии все пак трепна, какво е чувството на хора, за които жълти сайтове не пишат по пет статии за тях на ден и не са свикнали на такова отношение”, коментира съпредседателят на Реформаторския блок. „Бях длъжен да ги защитя”, допълни той.

ГЕРБ да се научи на демокрация

Министър Петър Москов, който е и председател на предизборния щаб на Реформаторския блок за местните избори, нарече предстоящия наесен вот тест. „От една страна, ние трябва да си дадем сметка, че политическата ситуация е различна, а, от друга страна, ГЕРБ да си даде сметка, че изборният процес е различно нещо в условията на парламентарна демокрация от някои практики, които са имали те”, настоя той.

Радан Кънев настоя фокусът в предизборната кампания да се постави върху истинските цели, а не върху фалшивите. „Да си броиш общинските съветници на национално ниво е най-фалшивата цел. Целта трябва да е фокусирана върху хората на терен”, подчерта Кънев. „Ако местните избори се превърнат в партийна война, ако в тях манията за определен брой кметове и общински съветници, ако се разглеждат като национална партийна битка, добрият тон няма да ги понесе изобщо”, допълни лидерът на ДСБ.

„Желанието на ДПС и БСП да окалят тази битка е видимо и на нас се пада отговорността да предотвратим това. Това няма да се допусне, ако на местните избори говорим за истинските цели, а не за фалшивите”, подчерта още Радан Кънев.

Той коментира, че всички градове, преимуществено управлявани от БСП, изглеждат така, „сякаш са в Босна преди 15 години”. „Община Разград изглежда като след бомбардировка – не може предметът там да е битка между ГЕРБ и Реформаторския блок, а трябва да е за управление, което да проведе възстановителните работи след тази война, която се е състояла там и никой не я знае”, аргументира се още Кънев.

Партийните назначения

Радан Кънев и Петър Москов отхвърлиха обвиненията за партийни назначения от страна на Реформаторския блок, като обясниха, че те са насочени към икономическия министър Божидар Лукарски, представител на коалиционния партньор на ДСБ в РБ СДС.

„Министърът, който представлява ДСБ в правителството, е повече от безупречен. Той си навлича жесток гняв вътре в партията, защото не допуска партийни назначения. И тримата му заместници не са от ДСБ, но и тримата са си на мястото”, посочи Радан Кънев и подчерта, че „всеки министър носи отговорност за назначенията в своите структури”.

„С Радан Кънев сме се явявали на избори с платформа, която казва, че партийните назначения са от основните проблеми в България. Обръщаме се към СДС, но ясно и на базата на механизмите, изработени вътре в коалицията”, заяви Петър Москов.

„От 6 министерства на Реформаторския блок има двама зам.-министри, които са членове на партии. По време на Тройната коалиция за 6 министерства се падаха около 40 партийни назначения само като зам.-министри. Чистки по дирекции и инспекторати не са правени за първи път българската история. Където имаме големи национални административни структури, нашите симпатизанти ни изяждат с парцалите, че никого не сме назначили. Има може би твърде малко смени, като си спомням по какъв начин ДПС назначаваха по инспекторатите”, посочи още Радан Кънев.