С публичните си изказвания Цветан Василев насочва прожектора към публиката, за да не се вижда какво става на сцената, но тъмна сянка около Делян Пеевски няма. С тази театрална метафора депутатът от ДПС Камен Костадинов защити колегата си от парламентарната група след обвиненията на мажоритарния собственик на фалиралата банка КТБ.

„В момента, в който има опит за хвърляне на димки, има опити за прехвърляне на активи”, подчерта Костадинов. „Имаше 1 млрд. лв., които са в банката, но не съвсем в банката, а в едни кухи фирми, които са ги взели от други кухи фирми, които имат активи”, допълни той.

В интервюто си пред Явор Дачков Цветан Василев обяви, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е в основата на атака срещу банката, довела до фалита ѝ. В отговор на въпроса „Какво ви поиска Пеевски?” Василев посочва: „Поиска ми безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от почти всички тези дружества, за които говорихме преди малко („Виваком”, „НУРТС”, „Дунарит”, „Авионамс”, „Фърст диджитъл” и агенция ГАРБ – бел. ред.).”

Камен Костадинов определи твърденията на Василев като „набеждаване, опит за прехвърляне на неговата вина върху любопитни за обществото фигури”. В същото интервю Василев разказва за срещите си с политици. „Аз през май и юни (2014 г. – бел. ред.) се срещнах с тримата лидери на трите водещи политически сили веднага след като бях заплашен в прав текст, че ако не прехвърля дялове от определени компании ще атакуват банката, и всички избягаха от отговорността. Аз ги предупредих и тримата…”, казва банкерът. След публикацията на интервюто премиерът Бойко Борисов призна за среща с Василев, но лидерътна ДПС Лютви Местан категорично отрече такава да се е състояла.

„Ако Цветан Василев има да каже нещо, да го каже”, призова Камен Костадинов, повтаряйки апела към банкера, отправян последователно от председателя на ДПС и ключови фигури като бившия финансов министър Петър Чобанов и бившия председател на бюджетната комисия в 42-то Народно събрание Йордан Цонев.

Костадинов настоя, че ДПС е политическата сила с най-категорични усилия за разрешаване на кризата с КТБ. „ДПС за последната година, откакто се разрази кризата с КТБ, сме внесли четири законодателни инициативи и сме готови да подкрепим пета, осма, десета. Къде е заровено кучето ще кажат органите на досъдебното производство”, коментира той.

С това той обясни подкрепата на ДПС за предложението за увеличаване на правомощията на прокуратурата в гражданския процес. По думите му, идеята се е появила или в правната комисия в парламента, или при обсъждане между колеги. „Не търсете някаква политическа завера”, подчерта депутатът.

Той коментира и проектите за съдебна реформа, които няколко политически сили предлагат успоредно с правосъдния министър Христо Иванов. „Българското правосъдие няма никакво основание да бъде сочено за единствената черна овца на прехода. Надявам се съдебната реформа да бъде подкрепена от квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите”, заяви Костадинов.

ДПС никога не е имало отношение към хората в службите

Депутатът от ДПС нарече „манипулативна и смешна” тезата на председателя на вътрешната комисия в парламента ген. Атанас Атанасов за кръга „Библиотекарите” – таен властови център между Библиотекарския университет и Сараите на Ахмед Доган. „ДПС никога не е имало отношение към хората в службите, никога не е имало възможност да кадрува. Нека някой дойде да обясни в коя си битност тези хора са част от ДПС, с изградена кариера”, настоя Камен Костадинов.

„Дълго време ДПС не обръщаше внимание на своя медиен образ. Позволихме ДПС да обрасте с едни митове – преяждането с власт, преди това с порциите”, обясни депутатът.

„В пощенските кутии на Атанасов незнайни хора пускат незнайни материали. Голяма част от тези хора са започнали кариерата си в Националната служба за сигурност, чийто председател беше Атанасов”, коментира още Камен Костадинов.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”