Кои са „Библиотекарите” и има ли тайни кръгове на влияние? Къде се отглеждат кадрите за най-секретните служби в държавата? Управлява ли кадрови център между Сараите и Библиотекарския университет, както твърди шефът на вътрешната комисия в Парламента Атанас Атанасов?

bTV потърси отговори на тези въпроси и се срещна с  ректора на университета - проф. Стоян Денчев, който е бивш депутат от ДПС.

Във висшето учебно заведение преподават бившите шефове на ДАНС Цветлин Йовчев, който бе и вътрешен министър, и Константин Казаков.  Доктор на науките в Университета по библиотекознание в края на миналата година става шефът на ДАНС – Владимир Писанчев. Научният му труд е „Време и развитие на политиката в защита на класифицираната информация” е засекретен. По думите на проф. Денчев обаче няма нищо засекретено. Засекретена е била дисертацията на Писанчев, „защото съдържа класифицирана информация – състав, числеността на отделни служители на ДАНС”.

Проф. Денчев, който е ректор 4-ти мандат,  разходи екипа на bTV из аудиториите на университета, в чиито коридорите е разпечатано и залепено на няколко места негово интервю за вестник „Преса” и поздравителни адреси за встъпването му в последния мандат.

Професор Денчев определя като късмет привличането на висшето ръководство на секретните служби в университета му.

„Тъй като са проблемни в кавички хора като Казаков, като Йовчев и изведнъж те са преподаватели, на някой му прави впечатление. Битността им на министър, на шеф на ДАНС свършва дотам. Четат си лекции. Активно работят със студентите”, каза професорът.

Той обясни, че макар и библиотекарски, университетът не обучава само в една област. 

Проф. Денчев отрича дисертациите, с които Писанчев и Казаков са защитили научни степени, да са засекретени. Освен бившите шефове на службите университетът привлича и настоящия. Вадимир Писанчев в края на миналата година защитава докторска степен.  А преподаватели от библиотекарския университет се оказват с разрешения да работят със секретна информация.

В академичния състав на университета се знае, че са също евродепутатът от ДПС Искра Михайлова и бившият министър на младежта и спорта Марияна Георгиева. За да спази закона от времето, когато беше министър проф. Георгиева е в неплатен отпуск.

Освен че шефът на ДАНС вече е доктор в библиотекарския университет, научаваме, че агенцията за национална сигурност е сключила договор с университета, за да обучава и кадрите й: „Има договор до толкова доколкото всички други агенции, с които имаме такива договори да обучаваме кадрите им, но входът е през кандидатстване. По-вероятно е да няма, щом не знам аз”, отговаря на въпроса има ли такъв договор проф. Денчев.

Има или няма договор попитахме и ДАНС с писмо, но отговор все още не сме получили.



Недостойно хора клеветят университета

Последният шеф на политическата полиция в репресивния апарат на комунистическия режим Димитър Иванов, който е председател на Общото събрание на университета, обяви, че думите на Атанасов са лъжа и клевета и няма нищо вярно в тях.

Иванов, който се самоопредели като президент на университета, заяви, че „това е клевета, недостойна, от недостоен и неквалифициран човек, който не осъзнава вредата от думите си”.

Няма концентрация на имена, свързани със службите. Във всеки един университет преподават много министри и премиери. Досега никой не е поставял въпроса кой е завършил този университет, добави Иванов.

По повод дисертациите на бившите едрите кадри на ДАНС в университета, Иванов заяви, че „Йовчев, Казаков и Писанчев са оперативни работници от едно поколение, първата вълна след мен. Тоест цялата им кариера е минала през демократично време. Когато единия тръгне в една посока е нормално и другите да тръгнат след него”.