Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пръв отговори на молбата на парламентарния председател Михаил Миков. По-рано в петък той призова с писма лидерите на парламентарно представените партии да посочат „най-подходящ и удобен от тяхна гледна точка ден за провеждане на заседанието”.

Плановете на Миков извънредното заседание, на което да бъдат обсъдени текстовете от промените в Закона за бюджета, получили вето от президента Росен Плевнелиев, да бъде насрочено за 30 август, само два дни преди края на депутатската ваканция, претърпяха промяна. Причина за това бе внесеното искане от групата на ГЕРБ, подкрепено с подписите на 77 народни представители, което задължава председателя да насрочи заседание в срок от една седмица.

Той обаче прехвърли отговорността за избор на дата на лидерите на парламентарно представените партии с аргумента, че цели създаването на „възможно по-малко неудобства в периода на нормативно регламентираната ваканция”.

Според председателя на ГЕРБ Бойко Борисов извънредното заседание трябва да се проведе не по-късно от 11 или 12 август – неделя или понеделник.

„Категорично настояваме да спазите задълженията си по Конституция и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и незабавно да свикате извънредно заседание на 42-то Народно събрание, съгласно искането на 77 народни представители от ПП ГЕРБ с посочената точка в дневния ред,” се казва в писмото на Борисов до Миков.

„Предвид създалото се напрежение, считаме, че парламентът трябва да отговори на обществения интерес, което може да стане единствено чрез незабавното свикване на извънредно заседание на Народното събрание. Това се налага както от изявленията на представители на изпълнителната власт, че без актуализация на Бюджет 2013 година е застрашено функционирането на държавата, така и от мотивите на президента на Република България,” подчертава Борисов.

„Министър-председателят Орешарски неведнъж заяви, че ще ръководи правителството, докато има парламентарна подкрепа,” припомня лидерът на ГЕРБ и отново декларира позицията на партията си, че актуализацията е „несвоевременна и ненужна“.