„АБВ излизат от управлението заради БСП”, смятат председателят на Реформаторски блок Найден Зеленогорски и лидерът на ВМРО Красимир Карачанов.

Според депутатите внезапното излизане на АБВ от управлението и оставката на социалния министър Ивайло Калфин са заради желанието на новия председател на БСП Корнелия Нинова да преструктурира и обедини лявото в страната. „Според мен започва едно преструктуриране с идеята много скоро да има лявоцентристко правителство, вероятно е и ДПС да ги подкрепят”, смята Найден Зеленогорски.

От АБВ заявиха по-рано днес, че напускат управлението, като капката, преляла чашата е срещата за Изборния кодекс, състояла се също днес между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт. По думите на зам.-председателя на партията Румен Петков, те не били поканени да участват.

„Срещата беше насрочена между ПФ и ГЕРБ, в последния момент реформаторите поискаха да присъстват. Ние нямаме нищо против, партньори сме. Ако АБВ бяха проявили интерес, никой нямаше да има против да се включат в този разговор”, поясни Красимир Каракачанов.

„От самото начало ние от РБ се чувствахме доста некомфортно като дясна политическа сила с една лява партия. В момента изпитваме едно известно облекчение, защото говорим за ново дясноцентристко патриотично правителство, с което можем да си поставим по-сериозни цели”, заяви Зеленогорски.

Според Зеленогорски и Каракачанов няма да се стигне до предсрочни избори и повод за притеснение няма. Ябълка за раздора в управляващата коалиция станаха поправките в Изборния кодекс върху текстовете за гласуване в чужбина.

Колегите от Реформаторския блок са прави с някои от бележките си за Изборния кодекс”, заяви Каракачанов. Той поясни, че първоначалната идея на патриотите е била да ограничи властта на Турция върху изборния процес в страната ни.

Каракачанов допълни, че налагайки вето президентът Росен Плевнелиев е направил грешка. „Поисках да разговарям с него от името на ПФ. Така и не получих отговор, а обявиха, че законът ще бъде върнат”, поясни той. По думите му Плевнелиев е трябвало да се срещне с двете страни на спора, а не само с едната.

Изразявам благодарността си за разговорите днес. Това е един текст, който не е чист, може да се редактира, може да се изчисти”, категоричен е Зеленогорски.

На въпрос дали патриотите ще се включат официално във властта, след като мястото на АБВ вече е свободно, Каракачанов отговори: „Ние сме заявили от самото начало, че подкрепяме една програма на едно правителство, в която сме заложили важни идеи. Този въпрос не е обсъждан и мисля, че не това е важното, а държавата да е стабилна”.