Силно заразен птичи грип ходи по кравите откриха в САЩ, съобщава германското издание „Шпигел“. Все повече бозайници по света се заразяват с вируса. Изследователите са притеснени, а експерти от Световната здравна организация (СЗО) предупреждават фермерите да са бдителни.

Заразата, която не може да бъде овладяна зад Океана, буди тревога както сред учените, така и сред потребителите на млечни продукти. През последните три седмици броят на американските щати, в които са открити крави, заразени с птичи грип, се е увеличил от шест на осем.

Здравните власти в САЩ обясняват, че пастьоризираното мляко вероятно не е заплаха за хората, но капчици прясно мляко върху оборудването за доене може да разпространят вируса в цялото стадото.

В едно американско проучване, публикувано на 16 април тази година, се съобщава за откриването на вируса в сурово мляко от заразени крави. Федералните власти на САЩ заявиха преди дни, че вирусът е открит дори в белодробната тъкан на видимо здравите крави, т.е. вероятно има много животни с безсимптомно протичане на заболяването.

Служители на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) потвърдиха на брифинг за медиите, че геномен материал от грипен щам А(H5N1), който причинява епидемията, е бил открит в мляко, продавано в хранителните магазини.

Снимка: iStock

Откриването на вирусни частици в млякото, продавано на потребителите, предполага, че птичият грип при кравите може да е „по-широко разпространен, отколкото се смяташе първоначално“, казва ученият по храни Диего Диел от университета „Корнел“ в Итака, Ню Йорк.

Засиленото наблюдение и тестването в мандрите трябва да бъде важна част от мерките за контрол в бъдеще“, обяснява той пред списание „Нейчър“.

Изданието разглежда последиците за човешкото здраве и как ще се развие тази епидемия в бъдеще.

От FDA уточняват, че все още няма повод за паника. Тестовете, които те използват за проверка на млякото в хранителните магазини, улавят вирусна РНК, т.е. откриват фрагменти от вируса, но тестът не прави разлика между жив вирус и остатъци от мъртъв вирус.

„Млякото се пастьоризира и практически това би следвало да елиминира опасността за хората“, категоричен е експертът в тази област Никол Мартин от университета „Корнел“.

Снимка: iStock

Въпреки всичко обаче заразата буди тревога, защото периодично се докладват различни огнища в Азия, Северна Америка, Южна Америка и дори в Европа. Наскоро беше регистрирана инфекции при морските лъвове в Перу и Чили, при морските слонове в Аржентина, както и при лисиците в Канада и Франция.

Последните докладвани огнища на птичи грип у нас са от средата на април. БАБХ констатира заразата във ферми за отглеждане на кокошки в село Войводово (област Хасково) и в село Върбица (област Велико Търново). На този етап няма данни да има птичи грип по кравите у нас.