Нова, още по-голяма вълна от бежанци вече навлиза към България. Агенцията за бежанците очаква до три месеца центровете й да се напълнят до краен предел.

Според данните на ДАБ в страната влизат по 1000 имигранти за месец. От началото на годината са задържани 3 807. В софия те са 1180, 808 са в центровете от затворен тип на Дирекция „Миграция” към МВР, а останалите - в Агенцията за бежанците.

Стоте бежанци, които бяха заловени през почивните дни в столицата, са от Ирак и Сирия. Преминали са нелегално южната граница и от Турция, и от Гърция и са настанени в центъра от закрит тип в Бусманци.

„Те не са задържани на границата и са преминали незаконно. В практиката няма 100-процентова сигурност и разкриваемост. България може да каже чрез своите служби за граничен контрол че има разкриваемост на 96% което прави чест на всяка Гранична полиция”, категоричен бе директорът на службата Захарин Пенов.

Според СДВР, за да бъдат изоставени в парка, чужденците са имали неуредени плащания с каналджията. Тактиката на трафикантите вече се е променила заради засиленото полицейско присъствие и видеонаблюдение в центъра.

„Те започнаха да се настаняват по периферията на центъра, където предполагат, че няма полицейско присъствие, но ние в 90% ги установяваме и ги подаваме за настаняване, където е необходимо”, обясни директорът на СДВР Младен Маринов.

До момента службата е задържала 147 души за каналджийство 73-ма са с български паспорти. Свързани с терористични организации не са задържани.

„Понеже Агенцията е една и няма кой друг да ги преме, аз не виждам други възможности освен увеличаване на състава, който изпълнява тази дейност”, коментира зам-председателят на ДАБ Васил Върбанов.

В момента на външни адреси се водят 450 бежанци. 5000 са заминали за Западна Европа, без да дочакат статут. От тях са върнати 120.

България е трета сред страните, подложени на най-силен миграционен натиск в Европа.

Първа е Италия със 116 000 нелегални имигранти от началото на годината, втора е Гърция с 22 000.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас