Новият закон, по който ще работи предучилищното и училищното образование у нас от тази учебна година, съдържа неясноти, които притесняват учители и директори, не са приети много от стандартите, а голяма част от говореното със синдикатите не е стигнало до финалния текст. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” Юлиан Петров от синдикат „Образование”.

„Учителите, въпреки реформата и неяснотите, ще приемат учениците и ще ги обгрижат”, подчерта той, за да успокои родителите.

Великотърновският начален учител Мария Николова, която не беше допусната на събора на преподавателите в „Арена Армеец” заради плакат срещу ставащото в образованието, посочи, че не всички издателства имат притурки към буквара за I клас и не е ясно какви ще са последствията, ако се работи със стария учебник по новата програма. Според нея „форсираното приемане на закона” създава напрежение.

Тя коментира и снимка с нещо, което за незапознатите изглежда като огромна купчина хартия, но всъщност е т.нар разпределение за учител на първокласници. Целта му е по-лесно разпределяне на уроците, като обаче освен заглавието на темата и датата на нейното преподаване, има и нови графи „компетенции” и „контекст и дейности”, които са ненужни за преподавателя.

„Това единствено служи на чиновника, но не на учителя (…) Ако някой мисли, че тази камара хартия може да изучи първокласник, той много се лъже”, категорична беше Николова.

Петров отбеляза, че старанието да се опишат дейностите на учителя и да се търси отчетност изпреварва даже това при лекарите. „За родителите и българското общество реформата трябва да изглежда по друг начин – с целодневно обучение, със занимания по интереси, със спортните площадки – това го няма”, посочи той и допълни, че хилядите ученици, напуснали България с родителите си за видели такива неща в другите държави.

Синдикалистът коментира, че високата възраст на учителите ще продължи да бъде проблем, докато младите кадри получат 600 лв. заплата за ангажименти и голям стрес и бързо напускат системата. Към момента 15% от преподавателите са работещи пенсионери и „ако всички бъдат пенсионирани, няма кой да работи”.