Ще стане ли БПЦ „майка” на македонската църква
Това е пробив в религиозните отношения между двете страни
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    28
Икони
Снимка: bTV

Македонската църква е в очакване българската да я признае за независима. Искането първо беше оповестено в ефира на bTV.

В специалното издание на „Тази сутрин” от Македония струмишкият митрополит Наум стана първият македонски духовник, който поиска да се възстанови общението между двете духовни институции.

Политиците на България и Македония тръгнаха по път, отдавна познат на двата народаБългарската православна църква може да стане "майка" на македонската

Процедурата може да започне на 27 ноември по време на редовното заседание на Светия синод. „В македонската църква са достигнали до изводите, че българската патриаршия може да подпомогне процеса по признаването”, смята богословът доц. Костадин Нушев.

Македонската православна църква е създадена в края на Втората световна война, но до днес не е призната от нито една от 20-те православни църкви. Още в началото на септември от партия "Възраждане" също поискаха българската патриаршия в качеството на църква-майка да признае македонската за своя „дъщеря”.

„В списъка на православните църкви тя ще бъде записана като дъщерна църква. Руши се системата на македонизма, наложена насила в Македония след 1945-та от тогавашния комунистически режим”, коментира лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Признаването изисква пълното съгласие на всички поместни православни църкви и свикването на общ събор.

  • 2
    28
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре