Свалянето на охраната на Лютви Местан е политически акт и началникът на Националната служба за охрана трябва да подаде оставка. Това заяви пред bTV бившият служител на службата полковник Николай Марков.

На първи септември 2014 година ви показахме кадъра горе. На него ясно се вижда, че охраната на Местан е от четирима души. Заплахата за живота му от най-висока степен е възникнала още през 2013-а, когато той е председател на ДПС и на парламентарната група.

Информацията за заплахите за живота на Местан излезе на бял свят след като Касим Дал призна, че е подслушван, тъй като застрашавал живота му.

В момента охраната на бившия председател на ДПС е възстановена частично.

Без охрана обаче е друг партиен лидер - Михаил Миков. Вече е изтекъл едногодишният период, в който е трябвало да бъде охраняван като бивш председател на парламента.

По закон лична охрана се назначава и сваля с решение на комисия, в която участват всички шефове на служби.

Според бившия офицер от НСО Николай Марков тази комисия не е заседавала за Лютви Местан и не е взела решение. Марков твърди също, че няма как президентът да не е знаел за охраната на Местан.

„Той (Местан – б.р.) на практика е бил бе охрана 16 часа не е ясно от кого е взето по закон обаче отговорността е на началника на НСО, което означава, че той и ръководството трябва да си подадат оставките”, подчерта Николай Марков.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която е бивш началник на кабинета на президента обаче съобщи пред bTV, че държавният глава не е бил информиран.

От специална позиция до медиите от НСО стана ясно, че решението не е взето еднолично и че законът е спазен.