Президентът Росен Плевнелиев няма как да е знаел, че е паднала охрана на Националната служба за охрана. Кабинетът на президента, както и той самият, никога не са знаели кого охранява НСО и  не са имали правомощия над службата. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева по повод свалената охрана на Лютви Местан в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

В новогласувания закон много ясно е описан редът, по който става назначаването на охрана от НСО. Беше ограничен и кръгът на лицата, които се охраняват. Народните представители могат да бъдат охранявaни само при сериозна заплаха за живота им. Има и комисия, в чийто състав са директорът на НСО, гл. Секретар на МВР, председателят на ДАНС, които обсъждат всеки конкретен случай и сигналите за заплаха. Ние никога не сме знаели кога заседават, каза Захариева. Не е работа на президента директно да се занимава с мениджмънта на НСО, заяви правосъдният министър по повод снемането на охраната от бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

Това не е реформата на Христо Иванов или моята реформа, а нашата реформа – на всички граждани и фирми, които искат да получат бързо и  ефективно правосъдие, каза правосъдният министър. По думите ѝ бившият министър Христо Иванов е свършил много работа, като е успял да изведе правосъдната реформа в общественото пространство като най-важната - за която всеки говори.

Според Захариева е притеснително, когато две съдии говорят по начина, по които се изразяват станалите известни като „двете каки” - Владимира Янева и Румяна Ченалова. Ясно е, че записите, които бяха разпространени, са незаконни, но не само това е важно – компетентните органи трябва да проведат обективно разследване по случая.

На въпрос за замесването на ключови имена в разговора между съдиите, Захариева припомни, че „ в България всеки обича да казва, че познава всекиго. И мен много хора ме „познават”, откакто станах министър”, коментира тя.

Правосъдният министър не се съгласи с твърдението, че сме прокурорска република. По думите ѝ подобни твърдения по подчертават нуждата от промени в съдебната система. Фокусът на голяма част от обществените дискусии е паднал върху прокуратурата, тъй като ведомството е силно централизирано. Захариева смята, че прокуратурата трябва да остане в съдебната власт, защото такива са традициите до момента.

По думите ѝ освен знаковите разследвания, има и много други процеси, които директно влияят на живота на хората и които трябва да станат по-бързи и справедливи.Измененията в другите закони - в процесуалния закон, в новия Кодекс на административните нарушения и наказания, изпълнителното производство в ГПК – ще са насочени към хората.

Пробойните в системата са липсата на добро следствие. Това е и една от важните задачи в реформата – трябва да се променят професионалните закони, да се повиши образованието и квалификацията на разследващите органи.

Няма съмнение, че убийството на Веселин Стоименов е извършено от професионалист. България не е на челните места в класациите по поръчкови убийства, но това не бива да ни успокоява. Докато доверието в съдебната система продължава да е толкова ниско, хората ще продължават да се страхуват да говорят за случаите на саморазправа и поръчкови „отстранявания”. Така министърът на правосъдието Екатерина Захариева коментира убийството на сочения за наследник на Георги Илиев и фактически ликвидатор на групировката ВИС- 2 Веселин Стоименов.