Лиляна Павлова: Срещата на върха в София е знакова
Тя отправя много важен сигнал, че може би на Балканите осъзнахме всички, че няма нужда само да обясняваме колко сме велики и да спорим, напротив, трябва да обединим усилията си, за да вървим напред, каза тя
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    3
Лиляна Павлова
Снимка: bTV

Срещата на върха в София е знакова, защото от много години, особено в съвременната ни история, не е имало такава – лидерите на държавите от Западните Балкани да са заедно на една маса, каза министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Това отправя много важен сигнал, че може би на Балканите осъзнахме всички, че няма нужда само да обясняваме колко сме велики и да спорим, напротив, трябва да обединим усилията си, за да вървим напред. Време е да излезем от усещането, че Балканите е нещо негативно, несигурно, нестабилно“, посочи тя.

Бойко Борисов: На Балканите всички трябва да сме като пръстите на ръцетеВсеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям – така премиерът Бойко Борисов откри срещата на лидерите на Западните Балкани, която се провежда в София под ръководството на Световната банка

За мен най-важното беше, освен нашата заявка и желание, но и обратната връзка от всички лидери, че сме готови да се променим и обединим в името на това да имаме стабилен регион, добави Павлова.

Лиляна Павлова
Снимка: bTV

По думите ѝ в неформалната част на срещата лидерите били много открити за това, че са имали проблеми и не са общували, но и че разчитат и вярват в България да им помогне. „Премиерът Борисов обаче беше коректен към тях, че не можем да направим чудеса“.

Световната банка инвестира до 200 млн. долара за транспорт и търговия в Западните БалканиТова включва транспортните коридори 8 и 10 и изграждане на така наречените умни КПП-та

За изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че иска разваляне на Лозанския договор и дали действията му може да нарушат приятелството в региона Павлова коментира: „Трябва да направим всичко възможно да не го допускаме – по всички начини“.

Вижте целия разговор във видеото:

Интеграцията и европейската перспектива на Балканите минава през политическата воля, която е факт, в общия европейски ред това да бъде припознато като дългосрочна тема и свързаността – транспортна, образователна, енергийна и дигитална, каза още Павлова. „Вчера обсъждахме именно тези големи стратегически проекти – жп линиите, Коридор №8 и №10, пътната инфраструктура и магистралите. Беше предложна единна система за тол такси между държавите, за да осигурява лесния трафик и подобряване на граничния контрол с модерни системи“.

Кристалина Георгиева: Очаквам влизането в чакалнята на еврозоната да стане догодина От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, добави Георгиева

По думите ѝ от 1 декември вече сме готови за европредседателството с приключени ремонтни дейности. Останали са само довършителни тестове на техниката.

  • 4
    3
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре