Йордан Цонев: ДПС ще гласува против бюджета и Кирил Ананиев
Движението обаче ще подкрепи вота на недоверие
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    4
Йордан Цонев
Снимка: bTV

ДПС ще гласува против Бюджет 2018 и номинацията на Кирил Ананиев за здравен министър, но за сметка на това ще подкрепи вота на недоверие към правителството, който ще бъде внесен от БСП. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той обясни позицията на движението против номинацията на Ананиев с думите: „защото неведнъж сме казвали, че проблемът в здравеопазването не е кой го управлява, а че няма реформа“. Според него НЗОК трябва да се демонополизира и да навлезе пазарът – „новите каси да си сключват взаимоотношенията с болниците, те да си определят цените на пътеки и услуги, не държавата, не по административно-команден път. За парите на пациента да следи каса частник, а не партиецът, сложен в тази обществена каса“.

Кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър е внесена в НСОчаква се тя да бъде гласувана на утрешното заседание на парламента

И в този бюджет има зрителни измами, каза още Цонев. „Имаме икономически растеж, казват ГЕРБ и финансовият министър, защото всичко е спокойно, правителството е стабилно, държавата е управлявана добре. Обаче като направиш анализа, се вижда, че никакъв принос няма правителството за тези 4%. Тези 4% по компоненти се дължат не на действието на правителството, а на бързото възстановяване на европейската икономика, на увеличаващия се износ на България към ЕС, дължат се на вътрешното потребление, което обаче не се дължи на повишените доходи, защото няма такива“.

Йордан Цонев
Снимка: bTV

Цонев посочи и че кабинетът е започнал да рекламира бюджета, преди да го е показал на опозицията. В него „няма реформи. Секторът на здравеопазването се нуждае от реформи, той е каца без дъно. Секторът на образованието иска визия как ще се развие висшето образование, не 30 – 40 хил. деца на година да отиват да учат в чуждите висши учебни заведения, а ние да имаме 52 ВУЗ-а, да субсидираме всеки приет студент и насреща децата ни да бягат и да остават там“.

Бюджет 2018 мина на първо четене (ОБЗОР)Той беше подкрепен от 126 народни представители

ДПС ще подкрепи вота на недоверие заради включването на Обединени патриоти в управлението. „Те не са патриоти, кое им е патриотичното? Патриотизмът е зададен от Левски. Той казва, че в България трябва да живеят добре, като равни, българи, турци, арменци и т. н. Това е патриотизмът – в името на България да обединяваш всички етноси. А тези хора са етнонационалисти. Тяхната идеология е всичко срещу турците, всичко срещу циганите и насъскването на един етнос срещу друг. Това не е патриотизъм, това е и опасно за националната сигурност“, каза гостът.

Цонев отказа да коментира искането на Лютви Местан за признаването на турско малцинство у нас.

Красимир Каракачанов: Идеята за признаване на турско малцинство у нас е провокацияНе бихме обърнали сериозно внимание на приказките на Лютви Местан, ако той не е проект на Анкара, заяви Осман Октай

Вижте целия разговор във видеото:

  • 2
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре