Изписаха 2-годишното дете с огнестрелно нараняване в главата, транспортирано с хеликоптер от Враца. След месец лечение в университетската болница "Пирогов" момченцето се прибира у дома. В края на месец април детето беше изведено от реанимация. 

Вечерта на 13 април хеликоптер транспортира по спешност 2-годишно дете след огнестрелно нараняване в главата с въздушна пушка. В момента, в който състоянието му позволи, лекарите го оперираха по спешност. Неврохирурзите извадиха проектила, преминал през едната мозъчна хемисфера на детето.

Това спомогна състоянието му да се стабилизира по-бързо. След операцията детето беше настанено за интензивно лечение в детската реанимация на "Пирогов" в продължение на повече от две седмици.  

Към момента състоянието на 2-годишното дете не изисква то да остане за лечение в спешната болница. От тук нататък му предстои активна рехабилитация, а лекарите казват, че са оптимисти.

Огнестрелното нараняване, заради което беше транспортирано детето, е изключително тежко. Проникващите огнестрелни наранявания са с много висок процент смъртност и спасяването на живота на такъв пациент е голям медицински успех, уточняват лекарите от "Пирогов".

Снимка: Пирогов

Тежкият инцидент стана на 13 април по време на игра в кв. „Кулата“ във Враца. Първоначално родителите казаха, че то е паднало от столче. При преглед в болницата в града със скенер обаче се установи, че има сачма в главата.

По-късно стана ясно, че огнестрелното оръжие е било в ръцете на 11-годишно момче, роднина на малкото дете.

Дядото на децата е извадил пушката си, за да стреля по свраки. Няколко пъти е зареждал и изпразвал оръжието. След като изпратил 11-годишното дете до магазина, за да купи сладолед, отново заредил пушката и я оставил на масата. Така, когато то се прибрало, не знаело, че е заредена.

Слез злополучния изстрел незабавно е подаден сигнал на тел. 112 и пострадалото дете е транспортирано във врачанската болница. Там медиците бързо установяват, че раната е несъвместима с живота му и искат помощ от София.

Военен хеликоптер кацна в двора на МБАЛ „Христо Ботев“, за да транспортира пострадалото дете от Враца до София.