Коя е Гинка Върбакова, която купува активите на ЧЕЗ?
По неофициална и непотвърдена информация сделката е на стойност 320 млн. евро
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 7
  • 3
    0
Гинка Върбакова, ЧЕЗ

Много въпроси и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова предизвика новината, че фирма от „Пазарджик” – „Инерком България”, ще купи активите на енергодружеството ЧЕЗ в България.

Дружествата на ЧЕЗ доставят ток на близо 3 млн. абонати в Западна България. Това е най-голямото електроразпределително дружество у нас и от управлението му зависи какво ще е качеството на услугата и цената ѝ.

По неофициална и непотвърдена информация сделката е на стойност 320 млн. евро.

Оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова заради сделката за ЧЕЗУправляващите обявиха, че е твърде рано да се говори за това кой ще я замени

Чешката държавна ЧЕЗ Груп започна продажбата на бизнеса си в България преди две години. Купувачът ѝ стана ясен едва вчера. Интересът идваше най-вече от български компании. Най-високата оферта е на "Инерком България".

Според Търговския регистър дружеството е създадено преди пет месеца. Притежава се от друго дружество - "Инерком Инвестмънт", с капитал 50 хиляди лева. А титуляр е Гинка Върбакова. От компанията обявиха, че тя е в Прага за да приключи сделката за ЧЕЗ. 

Гинка Върбакова, ЧЕЗ

Гинка Върбакова е на 43 години. Участва в управлнието на 23 фирми и е собственик в 4. През 2006 г. Върбакова е регистрирана като „земеделски производител” с дейност отглеждане на зърнени и бобови култури. От 2011 г. е в управлението на „Солар грийн енерджи” за соларни панели.

Член на управителния съвет и на Българската фотоволтаична асоциация. От асоциацията не коментират имат ли фирмите на Върбакова капацитета да управляват най-голямото енергодружество у нас.

Според експерти е твърде рано да се говори за нов собственик на ЧЕЗ, тъй като предстои подписване на договор, след което Гинка Върбакова трябва да осигури финансирането. 

Премиерът: Като се върна, ще решим с коалиционните партньори кой да замести Теменужка Петкова Аз я посъветвах да подаде оставка, обяви през журналисти в Брюксел Бойко Борисов

Чешката „Енерго про” беше един от кандидатите за активите на ЧЕЗ в България, но отпадна от процедурата. Според публикация в чешки медии дружеството е възразило, че процедурата не е била прозрачна.

Гинка Върбакова, ЧЕЗ

Придобиването на електроразпределението в Западна България преди 14 години от чешката ЧЕЗ е една от най-големите приватизационни сделки у нас. Тогава ЧЕЗ платиха 281 милиона евро. Твърдят, че са инвестирали до днес 1 милиард лева.

Договорът за продажбата на активите на ЧЕЗ на „Инерком България” е подписан днес. Все още  обаче е рано да се говори за нов собственик на дружеството.

„Инерком”: Подписахме сделката за продажбата на ЧЕЗ днесОсъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием, посочи собственикът на компанията Гинка Върбакова

За да бъде финализирана процедурата, антимонополната комисия у нас, както и финансовият надзор и енерийният регулатор, трябва да одобрят сделката.

За целта „Инерком” България трябва да докаже, че има капацитет за лиценз да управлява
най-голямата електроразпределителна мрежа у нас. 

До момента официална информация за параметрите на сделката не е получена нито в Комисията за енергийно и водно регулиране, нито в Министерството на енергетиката.

Колкото точно ще отнеме подобна процедура на този етап никой не се ангажира с конкретен срок. Неофициално прогнозите са за поне половин година.

  • 3
    0
Още по темата
7 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре