1 USD
1.79566 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,650.7

Коя е Гинка Върбакова, която купува активите на ЧЕЗ?

БГ Бизнес

По неофициална и непотвърдена информация сделката е на стойност 320 млн. евро

Много въпроси и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова предизвика новината, че фирма от „Пазарджик” – „Инерком България”, ще купи активите на енергодружеството ЧЕЗ в България.

Дружествата на ЧЕЗ доставят ток на близо 3 млн. абонати в Западна България. Това е най-голямото електроразпределително дружество у нас и от управлението му зависи какво ще е качеството на услугата и цената ѝ.

По неофициална и непотвърдена информация сделката е на стойност 320 млн. евро.

Чешката държавна ЧЕЗ Груп започна продажбата на бизнеса си в България преди две години. Купувачът ѝ стана ясен едва вчера. Интересът идваше най-вече от български компании. Най-високата оферта е на "Инерком България".

Според Търговския регистър дружеството е създадено преди пет месеца. Притежава се от друго дружество - "Инерком Инвестмънт", с капитал 50 хиляди лева. А титуляр е Гинка Върбакова. От компанията обявиха, че тя е в Прага за да приключи сделката за ЧЕЗ. 

Гинка Върбакова е на 43 години. Участва в управлнието на 23 фирми и е собственик в 4. През 2006 г. Върбакова е регистрирана като „земеделски производител” с дейност отглеждане на зърнени и бобови култури. От 2011 г. е в управлението на „Солар грийн енерджи” за соларни панели.

Член на управителния съвет и на Българската фотоволтаична асоциация. От асоциацията не коментират имат ли фирмите на Върбакова капацитета да управляват най-голямото енергодружество у нас.

Според експерти е твърде рано да се говори за нов собственик на ЧЕЗ, тъй като предстои подписване на договор, след което Гинка Върбакова трябва да осигури финансирането. 

Чешката „Енерго про” беше един от кандидатите за активите на ЧЕЗ в България, но отпадна от процедурата. Според публикация в чешки медии дружеството е възразило, че процедурата не е била прозрачна.

Придобиването на електроразпределението в Западна България преди 14 години от чешката ЧЕЗ е една от най-големите приватизационни сделки у нас. Тогава ЧЕЗ платиха 281 милиона евро. Твърдят, че са инвестирали до днес 1 милиард лева.

Договорът за продажбата на активите на ЧЕЗ на „Инерком България” е подписан днес. Все още  обаче е рано да се говори за нов собственик на дружеството.

За да бъде финализирана процедурата, антимонополната комисия у нас, както и финансовият надзор и енерийният регулатор, трябва да одобрят сделката.

За целта „Инерком” България трябва да докаже, че има капацитет за лиценз да управлява
най-голямата електроразпределителна мрежа у нас. 

До момента официална информация за параметрите на сделката не е получена нито в Комисията за енергийно и водно регулиране, нито в Министерството на енергетиката.

Колкото точно ще отнеме подобна процедура на този етап никой не се ангажира с конкретен срок. Неофициално прогнозите са за поне половин година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии