Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял тази сутрин с министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и я е посъветвал тя да се оттегли от поста, заяви министър-председателят пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет.

„Говорих сутринта с нея. Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал. Ако някой е искал да купува дялове, имали са години наред да го направят. За съжаление, тя действително каза, че ги познава тези хора. Не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка”, посочи премиерът.

„Почтеното и правилното е – това я посъветвах – да отиде в парламента и да обяви оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще вземем заедно решение кой да я замести”, уточни премиерът.

„За да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство”, каза още той.

„Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин не сме влияли на тази сделка, защото няма как”, добави Борисов по повод промяната в собствеността на ЧЕЗ.

„Бих казал, че правителствата, които съм управлявал, не сме били в добри отношения с ЧЕЗ. Нека ви напомня как подадохме оставка първия път – когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високи сметки”, заяви Борисов.

„Сделка между частни компании в Чехия няма начин как да контролираме или попречим. Имаме институции” на първо място КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС”, отбеляза премиерът.

„Години наред сме се борили да имаме независими регулатори. Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка… Текат тежки арбитражни дела с ЧЕЗ, „ЕнергоПро” и ЕВН. Да се забърква държавата, че има влияние – ние за стотици милиони се съдим с трите компании в момента. Ако сме имали каквато и да е власт над тях или възможност да упражним власт – отдавна да сме го направили, добави премиерът.