Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка, за да няма съмнения за влияние при сделката с ЧЕЗ.

Оттеглянето ѝ е аргументирано с факта, че познава Гинка Върбакова – собственика на „Инерком”. Именно тази компания бе обявена за купувач на българския бизнес на ЧЕЗ.

„Познавам тези хора от 20 години, но не съм кума на Върбакова”, коментира Петкова.

„Разговарях с премиера Бойко Борисов и ще депозирам оставката си, а той ще вземе решение какво да направи”, посочи тя.

„Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намесва името на премиера. Това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, при най-малкото съмнение за проблеми, влияния или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката“, каза още Петкова, цитирана от агенция „Фокус”.

„Българските институции оттук нататък ще кажат тежката си дума. Това, че чешката държава е избрала определена компания не означава нищо. Предстои тежката процедура по одобрение на сделката от КЗК, КФН и КЕВР”, каза пред журналисти Петкова.

„ДАНС е в правото си и според мен трябва да бъде направена пълна проверка във връзка с компанията и възможностите тя да осъществява дейността си спрямо националното законодателство и националната сигурност“, заяви тя.

„Процедурата за ЧЕЗ е проведена от чешката държава. Българската държава и правителство нямат никакво отношение към този процес. Процедурата се провежда по чешкото законодателство и това изключва абсолютно всякакви хипотези и съмнения за намеса на правителството за вземането на решението на чешката държава“, изтъкна Петкова и уточни, че от ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава за сделката.

Какъв ще е изходът – дали оставката ще бъде приета, ще се решава на Коалиционния съвет, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Чака се премиерът Бойко Борисов да се прибере от Европейския съвет, на който присъства.

Оставката на Петкова е прибързана, коментира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

„Не намирам аргументи за нея”, каза той и посочи, че е странно всеки да носи отговорност за действия и бездействия на приятел.

„Не виждам нищо укоримо в тази сделка, но това е нейно решение”, каза още Горанов.

Теменужка Петкова е министър на енргетиката в две правителства на Бойко Борисов – във второто и третото.
Била е и служебен министър на финансите в служебното правителство на проф. Георги Близнашки през 2014 г.
Преди това е заемала различни постове в Държавния финансов контрол и Агенцията за държавна финансова инспекция, като преди да стане министър я оглавява.