1 USD
1.82243 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,395.8

Бизнесът готви съкращения заради скъпия ток

БГ Бизнес

Най-тежка е ситуацията с предприятията, които работят за износ

Заради скока на тока, работодатели вече обявиха съкращения. 340 работници от четири предприятия в Стара Загора ще бъдат освободени.

Това са над 10% от всички работници и служители в голям холдинг, който изнася продукцията си в чужбина. 40 000 мегаватчаса годишно - такова е потреблението на електричество от предприятията в групата.

Те работят основно за тежкото машиностроене - произвеждат детайли и заготовки за машини. Чрез мерки за енергийна ефективност електроенергията за производство на продукцията е намалена с над 30 процента.

„Аз не бих направил нито едно уволнение, аз не искам да съкращаваме наличния състав, искам с този състав да произвеждаме повече. Но ние за да направим своето производство конкурентоспособно сме инвестирали изключително много средства...”, отбеляза Антон Андронов от холдинга.

В едно от предприятията в рамките на групата - ковашкият завод Пресков работят 240 човека. Прокуристът е категоричен, че увеличаването на цената на продукцията им не е вариант, защото работят за износ: „Цената на продукцията си ние много трудно можем да я вдигнем”.

От холдинга са пресметнали, че увеличението на цената на тока за техните фирми ще е с 20 процента.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии