1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Бизнесът и правителството в спор с КЕВР заради цените на тока

БГ Бизнес

Борисов поиска месец отсрочка, Домусчиев обяви, че цели отрасли ще загинат

Предложеният от Комисията за енергийно и водно регулиране модел на ценообразуване може да увеличи дефицита в НЕК и освен това ще удари по бизнеса. Тази позиция изказват министрите след края на днешното си заседание, като премиерът Бойко Борисов настоява за месец отсрочка и по-широк дебат по темата, става ясно от стенограма, разпространена от правителствената пресслужба.

Комисията иска да намали цената на обществения доставчик (т.е. тази, на която НЕК продава скъпия ток от американските централи, ВЕИ, когенерации и др.), като за сметка на това са повиши цената за индустрията чрез вдигане на таксата "задължения към обществото".

„20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много. Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпия ток за индустрия в Европа към български фирми”, коментира ситуацията премиерът Борисов.

Според него, „това, което се предлага, не решава проблема на енергетиката в нито един аспект”. Министър-председателят подчертава, че не може да се меси в работата на КЕВР, но „парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването”.

„В един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените докато не завършат проверките, наредбите не се направят и съответно по цялостната програма в парламента не се произнесат политическите партии, и ми е интересно как ще се изкажат”, казва още Борисов.

Никой не е говорил с Иванов

Регулаторът вече веднъж през 2013 г. удължи с един месец регулаторния период и се произнесе с решение, което влезе в сила от 1 август 2013 г. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов във връзка с искането на премиера.

"С изказването на Борисов не съм се запознал, но мога да кажа, че ако има основание за подобен подход, то е в две насоки. Първата - необходимо е да се финализират споразуменията, които бяха сключени за предоговаряне на условията за изкупуване на електроенергия от "Maрица-Изток 1" и "Марица-Изток 3". Второто основание е, че очакваме две наредби, които са от изключително значение за нас", посочи Иванов.

Той заяви, че едната наредба е свързана с изкупуването на високоефективната електроенергия, произведена по комбиниран начин от топлофикационните заводски централи. Втората наредба, свързана е с това кои енергоемки производства, в чиито краен продукт участието в цената на електрическата енергия е повече от 10% ще ползват облекчения режим, по отношение на добавката "задължение към обществото".

Дали той лично е склонен да удължи решението за цената на тока с още месец, Иванов заяви, че той е председател на КЕВР, но решенията се взимат от пленарния състав на регулатора. "Ако има съответни искания, ще се произнесем след разисквания, които трябва да се проведат в комисията. До момента към нас не е постъпило искане", съобщи председателят на КЕВР.

Домусчиев: КЕВР ще срине цели отрасли

Такъв скок на тока ще унищожи цели отрасли в икономиката, като металургия, стъкларска промишленост, биотехнологии и други. Това заяви президентът на КРИБ Кирил Домусчиев по време на общественото обсъждане в КЕВР за цената на тока от 1 юли.

"Топлофикации с неефективна енергия и заводските централи продължават да работят. Какво производство и какъв продукт правят тези централи. Говорихме за по-строг контрол над фотоволтаиците, не виждам такъв контрол", каза Домусчиев.

Президентът на КРИБ обвини КЕВР, че не защитава интереса на народа, изравнявайки цените за индустрията с цените за масовия потребител: "Това го няма никъде в света, а има доста по-комунистически държави от нашата, но го няма. По света минимум 2 пъти цената за индустрията е по-евтина, от тази за населението. Ако не се придържаме към пазарни принципи и сме с най-скъпата електроенергия, не е решение. Убиваме кравата, която дава мляко".

"Нашите напъни около такса „задължение към обществото" в момента не са опити да намалим това, което обществото като цяло ще плати, а това са ритуални танци около кола на мъчението, на кого да прехвърлим по-голяма част от един неправилен механизъм", заяви Теодор Дечев от АИКБ.

Бизнесът настоя поне до 2016 г. размерът на добавката да не скача.

Следващата седмица се очаква да е готова наредбата, която ще определи кои предприятие ще ползват преференция, т.е. ще плащат по-ниска добавка. Очаква се да се финализират и споразуменията за предоговаряне на условията за изкупуване на ток от американските централи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии