Главният прокурор Сотир Цацаров призова да спрат „упражненията” на гърба на прокуратурата и съдебната власт по казуса с изчезналите тефтери на Филип Златанов.

По време на дискусия, инициирана от представляващия Висшия съдебен съвет Соня Найденова в четвъртък, Сотир Цацаров остро се противопостави на политически изказвания от вчера, в които случаят „Златанов” беше определен като „Костинброд 2”.

Всъщност пръв сравнение между провалената прокурорска акция в печатницата за бюлетини и изчезването на тефтерите направи премиерът Бойко Борисов във вторник по време на първото извънредно заседание на новия кабинет. Това стана ясно вчера от публикуваната частична стенограма от заседанието. След това сравнението бе направено от парламента от зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева.

Цацаров поиска спекулацията по случая да приключи и призова, който ще се упражнява и ще казва защо прокуратурата не е стигнала по-далеч, да си даде сметка как се стига по-далеч пред съда.

„Тефтерът е терен на парламента, да се упражняват там. Ние сме криви във всеки вариант. Дали защото съм аз, дали заради моите колеги. Малко повече съвест и повече работа. Ако тефтерчето е най-важният проблем, да им имам държавата”, избухна Цацаров.

Той изтъкна, че истинските доказателства по делото срещу Златанов не са записките в тефтера, които определи като медийно интереси. Съдбата на делото според Цацаров, е в това как съдът ще прецени действията на Златанов.

Преди повече от година, когато избухна скандалът с тефтерите на Златанов, прокуратурата развя пред медиите част от записките му на нарочна пресконференция, която бе под индиго с тази за акцията в печатницата в „Костинброд”.

'Някои хора със злорадство в тази зала (на ВСС) ще прочетат, че предстоящият доклад е лош. Ние опитваме да правим всичко и затова призовавам политиците и говорителите им: „Хайде стига вече!”, продължи Цацаров.

Само преди ден Цацаров реагира изключително гневно на интервюто на правосъдния министър Христо Иванов пред БНР, в което последният заяви, че двата текущи скандала в съдебната система - изчезналите тефтери на Филип Златанов и системата за разпределението на съдебни дела - са „тежки медицински показатели за системата”.

От изказването на Цацаров по време на обсъждането стана ясно, че заради начина, по който се съхраняват веществени доказателства е започнала проверка в столичното следствие.