Европейската футболна асоциация  излезе със становище, че няма причина турските клубове да бъдат спрени от участие в клубните турнири на континента - Шампионска лига и Лига Европа.

Решението на УЕФА идва само ден след ареста на 22-ма души, свързани по някакъв начин със скандала с уредените мачове в Турция. Така групата от бивши ръководители, служители, треньори и играчи, които ще бъдат изправени пред съда и може да попаднат в затвора набъбна на 26 души.

"УЕФА има пълно доверие в Турската футболна федерация, че тя ще се справи с проблема, ще отстрани хората, които са нарушавали феърплея и ще предприеме строги мерки за ограничаването на тези вредни влияния”, се казва в съобщението на УЕФА.

"На този етап няма нищо, което да кореспондира с правилниците на УЕФА и то да изисква изваждането на отбори от турнирите. УЕФА разговаря с държавните власти в Турция за пълна
прозрачност и подкрепа при работата им”, допълват от Нион.

Проблемът пряко касае най-популярния местен тим Фенербахче, който спечели титлата през миналата година, както и конкурентите им от Трабзонспор. Президентите и на двата отбора са сред задържаните, но много медии смятат, че атаката срещу Трабзонспор е само с цел да се подели вината на хората от Фенербахче. Двата отбора ще играят в Шампионската лига- фенерите влизат директно в групите, докато Трабзонспор отива в третия квалификационен кръг.