След края на днешния си 56-ти конгрес световната футболна централа ФИФА официално обяви, че през сезон 2007/2008 година в европейските пъвенства ще има максимум по 18 отбора. Решението е окончателно и не подлежи на дискусии. Новата ристрикция ще засегне четири от водещите шампионати в Европа, а именно първенствата на Англия, Италия, Испания и Франция.

“Решението го взехме днес на конгреса и то е окончателно”, заяви президентът на централата Сеп Блатер. “В най-скоро време ще се срещнем с представителите на местните федерации и ще им обясним подробно всички детайли. Очаквам в рамките на една година всичко да е ясно. Сигурен съм, че отборите ще са доволни от това правило. След промяната ще има четири свобидни дни за международни мачове”, допълни Блатер.

Не така смята обаче говорителят на Висшата лига на Англия Дан Джонсън. “Сеп Блатер не може да накара никой в Англия да прави каквото и да било. Само 20-те тима от нашия шампионат могат да решат подобно нещо. ФИФА не може да им влияе по никакъв начин” , завърши британецът.

Междувремено Блатер призна, че отново ще се кандидатира за президент на ФИФА през следващата година. Изборите ще се състоят през май 2008 година в Цюрих. 70-годишният швейцарец застана начело на този пост за първи път през юни 1998 година. През 2002 година преди Световното първенсто в Япония и Южна Корея той беше преизбран за втори мандат.  

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ