ФИФА официално разследва шестима футболни рефера по подозрение в манипулиране на двете международни контроли в Анталия между Латвия и Боливия и България и Естония, при които бяха отсъдени общо седем дузпи.

Латвия спечели с 2:1, а двубоят България - Естония завърши 2:2. Срещата на "лъвовете" бе ръководен от унгареца Колош Лендиел, а негови асистенти бяха сънародниците му Шелмеци и Чак. В последствие се оказа, че въпросният рефер ръководи единствено двубои в унгарската трета лига и няма права за международни мачове на каквото и да е ниво.

"Разследването започна и то ще се запознае с цялата документация и информация, която е получена във ФИФА във връзка с възможността за уреждането на тези два мача заради нелегални  залагания", се казва в официалното съобщение на ФИФА по въпроса с двата мача.

От централата обаче не се ангажират с дата, на която ще се събере самата комисия, както и за период, в който да обявят решение или прогрес по работата си. И докато в мача между България и Естония могат да бъдат  приети и четирите дузпи за сравително справедливи, то в мача на боливийците и Латвия едната дузпа трябваше да бъде изпълнявана повторно, за да се отбележи гол.

ФИФА потвърди, че е изискала всички налични доказателства, ако четирите федерации притежават такива, да им бъдат предоставени. И двете срещи са организирани от базираната в Тайланд агенция Фуути Спорт Интернешънъл, както и от руски футболен мениджър, каквито са изискванията за организиране на приятелски мачове между национални отбори.

Миналата седмица от ФИФА заявиха, че ще засилят контрола върху приятелските мачове след скандалните двубои в Анталия на 9 февруари. Световната централа добави, че ще иска да знае кой рефер ръководи дадена контрола и ще има правото да се намеси, ако забележи нещо нередно.