ФИФА лиши от право на глас двама от членовете на Изпълкома заради корупция. Президентът на Футболния съюз на Западна Африка Амос Адаму от Нигерия и президентът на Футболната конфедерация на Океания Рейналд Темарии от Таити бяха наказани в резултат на разследването на етичната комисия на ФИФА във връзка с разкритието, че двамата са предложили да продадат своя глас при избора за домакинство на Световните първенства през 2018 и 2022 година.

Адаму няма право да се занимава в футболни дейности за три години и е глобен с 10 000 франка, а Тамарии е наказан за една година и глоба от 5000 франка. Двамата имат право да обжалват решението.

Скандалът гръмна, след като английската преса разпространи новината, че двамата чиновници са се съгласили да подкрепят кандидатурата на САЩ за домакин на световното първенство срещу 3,2 милиона долара.

Гласуването за световното първенство през 2018 и 2022 година ще бъде на 2 декември в Цюрих, като вместо 24 членове на Изпълкома, ще гласуват 22-ама.

За домакинството на Мондиал 2018 ще се борят Англия, Русия, Португалия и Испания, Холандия и Белгия. За световното първенство през 2022 година кандидати са Австралия, САЩ, Япония, Катар и Република Корея.