Димитър Бербатов даде обширно интервю за официалния сайт на Манчестър Юнайтед, в което говори откровено за ситуацията в клуба, за евентуалната титла и още много други неща.

Нападателят на "червените дяволи" споделя, че според него отборът се представя слабо при гостуванията, защото всички се раздават на 100%, когато приемат Манчестър Юнайтед.

Ти си водещ голмайстор в лигата. Колко уверен се чувстваш когато излизаш на терена?

В момента съм доста уверен в силите си. Аз съм нападател и когато бележа, увереността ми расте, но най-важното нещо е да реагираш и когато не вкарваш. В такива моменти е много важно да продължаваш да си вярваш. Може да преминаваш през период, когато не си вкарвал в няколко мача, но човек трябва да си вярва и да смята, че може да се справи. Трудно е, но не трябва да се губи увереността в собствените сили. Всеки един играч минава през тежки времена - топ играчите обаче се различават от другите точно в този аспект, защото преодоляват тази криза.

По време на престоя си в Юнайтед губил ли си тази увереност?

Разбира се. Понякога не играеш добре или не вкарваш, а напрежението е навсякъде около теб, а освен това е и в самия теб. Понякога поставяш под съмнение уменията си. Точно в този момент трябва да запазиш вяра в себе си и да си кажеш, че всичко ще бъде окей. Трябва да се трудиш на тренировките и да правиш нещата, в които си добър.

През този сезон ти вкара три хеттрика. Къде си държиш топките от тези мачове?

Държа ги у дома и сега приятелите ми и съотборниците ми се шегуват с мен, защото топките стават доста. Не смятам обаче, че някой ще се оплаква, ако продължавам да колекционирам топки. Карам съотборниците ми да се подписват на тях и те са ценни за мен - подсещат ме, че с много работа и пот се постигат много неща.

Кой от твоите съотборници ти помага най-много през този сезон?

Всички. Тук, всички са родени лидери и вярват на 100% един на друг. Аз знам, че нашите бранители са най-добрите и могат да се справят с всеки един съперник. Аз им вярвам. Индивидуално, те са страхотни играчи, но най-важен е отборът. Няма значение дали сме спечелили с 1:0 или 8:0 - важно е, че сме постигнали всичко като едно цяло.

Защо Юнайтед изглежда различен тим далеч от дома през този сезон?

Трудно е да се каже. Ние трябваше да спечелим повече гостувания, но не може да се каже, че не сме се опитали. Ние никога не започваме мач с мисълта за равен или да си казваме, че ще сме доволни на точката. Ние искаме победата във всеки мач! Трудността идва от факта, че всички отборите играят много по-добре срещу Манчестър Юнайтед. Ние сме най-големият клуб, това е нормално. Аз разбрах това, изпитах го. Това прави нашата работа по-трудна, но това не е извинение - ние трябваше да се представяме по-добре при гостуванията. На "Олд Трафорд" се справяме отлично. Забавляваме феновете, бележим много голове. Целта е да подобрим представянето си навън.

Изненадва ли те, че през този сезон доста отбори изглеждаха способни да спечелят лигата?

Не, ни най-малко. През следващия сезон, отборите дори ще са много повече. Футболът се променя постоянно и особено в Англия, разликата между тимовете на върха и на дъното се смалява постоянно. Всички са силни, всички купуват топ играчи. Това е хубаво за футбола.

Ти спечели титлата през първия си сезон в Юнайтед, през сезона 2008/2009 година. Как би сравнил сегашния тим с онзи?

Не е толкова различен. Повечето от играчите са същите. Да, ние продадохме един и двама, но основата на отбора си е същата и това ни дава предимство. Ние сме едно голямо семейство - всички се подкрепяме, не само на терена, но и извън него. Ние сме големи приятели.

Участието ви в Шампионската лига в късните етапи дали ще попречи на целта да се спечели шампионата?

Трудно ми е да отговоря. Започваш сезона с намерението да спечелиш всичко , докато нещата не излязат от контрол, докато не те елиминират. Да, има повече мачове и е трудно да си свеж, но наградите са много по-големи. Лично аз се надявам да останем във всички турнири до самия край.

Какво е най-важното нещо за един отбор, за да стане шампион на Англия?

Нямам готов отговор на този въпрос. Много неща трябва да работят в твоя полза. Тук в Англия има толкова много мачове и схемата е толкова сгъстена, че клубът, който има най-опитните и най-отпочиналите играчи печели титлата в крайна сметка. Ако имаш тези неща, се справяш добре. А, освен това, не трябва да губиш повече мачове от останалите, това също помага.