Все още действащият испански и европейски клубен шампион Барселона се оглежда на пазара в търсене на физически здрав централен нападател, който да е в състояние да гарантира голове на отбора, когато Самюел Ето’о не е на терена, и основните кандидати според вестник „Спорт” са трима: Диего Милито (Сарагоса), Диего Форлан (Виляреал) и Клаас Ян Хунтелаар (Аякс, на снимката).

Първите двама се харесват и на треньора на „блаугранас” Франк Рийкард, и на техническия секретар Чики Бегиристайн. Вкарват голове (съответно 19 и 12 този сезон в Примера), притежават отлична физика, борбеност и способности за принос в защитната фаза на играта. Хунтелаар пък не разполага с голям опит, само 21-годишен е, но за сметка на това е по-смъртоносен реализатор от конкурентите си. Тук обаче Ювентус е много активен и това може да покачи драстично цената на холандеца, докато ръководството на каталунския клуб не е склонно да дава големи пари за попълнение на този пост.

За средата на терена възможни варианти за подсилване на Барса са Михаел Балак от Челси и Даниеле де Роси от Рома, а като почти сигурен нов ляв бек се сочи Ерик Абидал от Лион. По-интересни са кандидатите за лявото крило: Арьен Робен (Челси) и Давид Силва (Валенсия), съответно на 23 и 21 години. Холандецът Робен може да струва между 18-22 млн. евро, а Байерн и Реал (Мадрид) също са силно заинтересувани от неговото бъдеще на „Стамфорд Бридж”. По-трудно би било привличането на Силва, който поднови договора си с „лос че” до30 юни 2011 г. това лято и сега неустойката по клаузата за прекратяването му е нараснала от 24 млн. евро на цели 60 милиона.

 

СИМЕОН ХРИСТОВ