„ТЕЦ „Варна” на Ахмед Доган не работи заради задължения. Пред споразумение сме, което да осигури пълно плащане на задълженията и на всички лихви. Съгласни са да платят над 40 млн. лева заедно с лихвите“.

Това заяви в предаването „Защо, господин министър?“ министърът на енергетиката Росен Христов.

„От Украйна има интерес за оборудването от проекта за АЕЦ „Белене“, но няма конкретика. Далеч сме от даване на оборудването. За „Белене“ трябва да се вземе решение на база на всички цифри и анализи. За момента няма такава готовност. Няма предложение от Украйна. Министърът им на енергетиката обясни, че имат проект за централа и ни питаха дали сме обмисляли продажба“, обясни той.

Снимка: Редакторски екип

АЕЦ „Козлодуй“ и санкциите „Магнитски“

„Официално няма фирми, работили с АЕЦ „Козлодуй“, които да са собственост на тези лица. Фирмите, които сега работят с централата, са изградили компетенции и имат лицензи. Новите фирми са за периферни услуги. За годишния планов ремонт – няколко са фирмите в България“, каза Христов.

Двама бивши директори АЕЦ „Козлодуй“ бяха санкционирани по закона „Магнитски“.

„Смених ръководството на централата в първите си месеци като министър заради доклади от службите за потенциални корупционни схеми“, обясни служебният министър на енергетиката.

„В доклада се споменаваше името на Александър Николов, когото смених. Той сега е в списъка „Магнитски“, подчерта той.

„Газпром“

„Очакваме през април да имаме доклад за претенциите от наша страна и за защита от претенциите от страна на Русия. Наели сме една от най-добрите международни кантори, която има добър списък със спечелени дела по арбитраж. Ако имаме добър шанс и това да е в интерес на страната, ще заведем арбитражно дело“.

Проверките на Европейската прокуратура

„Христо Ковачки, по официални данни, е консултант в няколко дружества, свързани с топлофикации. Проверките на Европейската прокуратура е за неспазване на правилата на отчитане на въглеродни емисии“, коментира Христов.

Юридически кантори препоръчаха на АЕЦ „Козлодуй“ сключи съдебно споразумение и да плати 25 млн. лева на фирми, свързани с Ковачки, уточни министърът.

„Направихме проверка. От всички документи и доклади се вижда, че АЕЦ „Козлодуй“ няма по-добра опция от съдебно споразумение. Консултантите казват, че преди 2 години е могло по друг начин да се реагира. Дружествата на Ковачки искат намаляване на цените от АЕЦ „Козлодуй“. Централата отказва. От там тръгват взаимни претенции. На първа инстанция дружествата печелят“, каза Христов.

Маришкият басейн

„Изпълняваме всички ангажименти за декарбонизацията без да затваряме централите през 2025 година. Не можем да изпълним ангажимент от Плана за възстановяване, който смятаме да предоговорим“.

„Аз вярвам, че европейските институции работят в интерес на Европа. Интересите на България, като част от Европа, трябва да съвпадат с тези интереси. Ние не сме опитно зайче. Не може Европа да ни кара да правим нещо, което ще нарани енергийната и националната ни сигурност. Имаме силни аргументи“, добави той.

Според него никоя друга държава не е поемала ангажимент за затваряне на 40% от регионални мощности. Служебният кабинет ще предложи и алтернативи.

„Не се предвижда държавна подкрепа за ТЕЦ „Марица Изток 2“. Там трябва да се направят усилия за оптимизиране на процесите и да стане един от пазарните играчи“.

„Ние сме в миналото с въглищата, защото дълго време сме нямали стратегия и не е правено нищо за развиване на мощности от възобновяеми източници. Затова разработваме визията за електроенергетиката, за да не сме зависими от въглищата“, каза още енергийният министър.

Росен Христов изрази надежда през лятото да има редовно правителство.