„Tаван на цените на някои от стоките е мярка с изключително широк спектър и се опасявам, че тя създава повече проблеми, отколкото решава, тъй като веднага ще доведе до недостиг и съответно изчезване на стоки от пазара.“

Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред bTV.

„Това ще вкара държавата в полицейски функции, а има по-деликатни механизми като изучаване на нуждите на най-засегнатите слоеве и предоставяне на помощ именно на тях“, добави той.

Според него може да се обсъдят варианти на ниво социални помощи.

„Отново има различни мерки, които могат да се обсъждат както на ниво крайни цени, така и на ниво от данъчно облагане, така и на ниво социални помощи. За мен като човек, който защитава пазарните механизми, е важно те да работят максимално добре и ефективно в една икономика, преди държавата да започне да се намесва в тях“, каза още Лорер.

Той добави и че се работи по антиинфлационен пакет, който ще стане ясен след 2 седмици.

За Плана за възстановяване и милиардите от Европа

„Частта от него, която касае икономиката и по-специално малки и средни предприятия, която е отговорност на нашето министерство, е около 1,4 милиарда лева. По него планирането вече е започнало и една от тези мерки - 260 милиона - ще бъде започната още в лятото, юни-юли месец. Всяко следващо тримесечие планираме стартирането на нова мярка заедно“, обясни Лорер.

Според него няма нужда всяко разплащане по плана да преминава изцяло през парламента

„Преминаването през парламента на плащането за пътища е там, защото предишното разплащане от държавата е изпълнено с нередности, меко казано“, каза той.

Какво означава да достигнем национално значение в космическата политика, какато е написано в плана

"България не е бедна държава. България е безкрайно окрадена държава и българските пенсионери бяха оставени в такова състояние в продължение на толкова години, защото никой не се погрижи за тях. Това, което ние казваме е, че имаме достатъчно пари и да се погрижим за социално слабите и да вкараме България в космическата ера", каза Лорер. 

Според него в тази сфера от 10 години не сме имали никаква визия какво искаме в Космоса. 

За битката за БНБ

"Битката за БНБ е битка за принципи. За нас е важно контролните органи в България да заработят. А БНБ е органът, който ще помогне на България да влезе в еврозоната, изключително важно е личността на човекът, който управлява Народната банка. Трябва да е приемлива не само за нас, за всички в коалицията и българското общество", коментира Лорер. 

Относно предлаган пост на Каримански в Световната банка министърът на иновациите и растежа отговори лаконично.

"Господин Каримански очевидно е талантлив банкер и в продължение на преговорите е имало различни детайли. Нашата работа е да намерим правилната фигура за най-важния контролен орган у нас", заяви Лорер.

Очакват ли ни предсрочни избори

В момента ние продължаваме с ясното съзнание, че коалицията ще работи 4 години, каза министърът на иновациите и растежа.

Той добави, че хартиените бюлетини са стъпка назад и няма причина да се връщаме към тях, тъй като " те водят до богат набор от изборни нарушения".

Вижте целия разговор във видеото.