На 25 май Министерството на електронното управление удостовери сорс кода на машините за предстоящите избори. В този процес всичко беше открито и публично. Имаше и някои новости като възможността партиите също да участват в процеса по удостоверяване. Това коментира в „Защо, господин министър“ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

По думите му няма как да се манипулира вота от машинното гласуване.

Той посочи, че на предишните избори, когато е бил ресорен заместник-министър, въобще не е участвал в процеса по удостоверяване, защото е бил в командировка извън България.

Над 20 експерти проверят машините до 24 часа в изборния ден

„На тези избори смятам да гласувам с машина“, отбеляза Валентин Мундров.

Той съобщи, че министерството е предоставила над 20 експерти по молба на ЦИК, които да проверят машините до 24 часа в изборния ден.

Хартията

„Хартията за машините е предоставена на две независими лаборатории, които са установили за предния път, че хартията отговаря на изискванията на производителя. Така наречената шпула – вътрешната част на самата ролка хартия, е такава, каквото се изисква и от производителя.

Флашките

„Те са част от самата машина. В нея има две флаш памети, които записват гласуванията. Ако с едната стане нещо, другата има същата информация. Вероятността да се счупят и двете на една машина, е минимална. От гледна точка на самите флаш памети – при проверка от наша страна се установи, че има хипотеза, при която дадена флашка да се счупи, но това е под 0,5% от случаите“, посочи министър Мундров.

Снимка: БГНЕС

Видеонаблюдението

Относно видеонаблюдението той посочи, че вече всички устройства са изпратени по страната и ще достигнат до регионалните избирателни комисии. Тестове вече са направени с тях, но и в изборния ден избирателните комисии трябва да направят тест, за да видят дали работят записващите устройства.

„Аз съм „за“ електронното гласуване, но нека имаме идеята, че то по-трудно се обяснява като процес, защото зад тази машина има две флашки, данните се записват криптирано и хората по-трудно установяват дали има промяна на техния глас. Докато, когато се гласува с хартия, процесът е ясен и хората по по-смилаемо го приемат“, коментира Валентин Мундров.

Дистанционно гласуване

Относно въвеждането на дистанционно гласуване – той коментира: „Нека направим така, че машинното гласуване бъде върнато – след миналогодишния проблем, да върнем доверието в него. И вече след това да вървим към следващ етап, а решение за това (дистанционното гласуване - б.р.) трябва да бъде взето от законодателната власт“.