Трудно би било България да намали през тази и през следващата година вредните емисии, защото въглищните централи в момента са на печалба и допринасят за енергийната сигурност на Балканите. Това каза в „Защо, господин министър?“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той обаче не приема и твърденията, че трябва да се откажем от Зелената сделка. Тя продължава да бъде релевантна. Според него този, който твърди обратното, лъже хората. В новогодишните си обръщения всички европейски лидери говориха за ускоряване на стъпките към осигуряването на енергийна независимост, припомни още вицепремиерът

„От месеци тази тема се дискутира в публичното пространство. Неприятно е, че това става по такъв зрелищен начин. Планът е публично достояние от доста време – беше публикуван през април месец, след което беше сключен договор между България и Европейската комисия на 4-и май 2022 г.“, обясни той.

Ангажиментът, който е в сферата на декарбонизацията, е всяка година до 2026 г. да се намаляват вредните емисии с по 10% годишно докато се достигнат 40%. Този ангажимент е поет от редовното правителство на Кирил Петков.

„Миналата година, по време на служебния кабинет „Янев“ това бяха едни от най-тежките разговори, които кабинетът водеше, и аз водех с Европейската комисия. На края на тези разговори ние не можахме да се обединим около някакво споразумение по линия на декарбонизацията на енергийния сектор. Те изискваха ясни и точни ангажименти, а ние нямаше как да поемем такива“, обясни още вицепремиерът.

Той припомни, че България е получила писмо през декември 2021 г., за липсата на споразумение. Тогава Атанас Пеканов получил сериозни критики за това. Тогава правителството е предложило да се направи анализ и на неговата база да се направи доклад, който пък да влезе в Народното събрание, за да се вземат решения за поведението на страната ни през следващите години.

Вижте какво още каза той във видеото.