Днес в Турция започва Европейското първенство по волейбол за мъже. Надпреварата ще се проведе в градовете Истанбул и Измир от 3-ти до 13-ти септември.България е в една група със съставите Сърбия, Италия и Чехия.

Възпитаниците на Силвано Пранди излизат днес в 17:30 часа  срещу сръбския национален отбор. Италианецът обяви имената на двамата състезатели, които ще останат извън групата от 12 волейболисти за първия мач. 

Пранди реши да не се възползва от възможността да използва двама играчи на поста либеро в днешния двубой и остави Владислав Иванов извън тимовия списък за мача. Друг млад български талант, централният блокировач Теодор Тодоров, също ще трябва да изгледа срещата със Сърбия от трибуните според новото правило, което CEV реши да приложи на този Eврошампионат, разрешаващо групата за първенството да се състои от 14 играчи, като 12 от тях влизат в групата за всеки отделен мач.

Така следните дванадесет национали ще понесат отговорността България да направи успешен старт на Евро'2009: Андрей Жеков, Георги Братоев,Владимир Николов, Цветан Соколов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Методи Ананиев, Валентин Братоев, Христо Цветанов, Виктор Йосифов, Красимир Гайдарски и Теодор Салпаров.

Ето и всички групи на Европейското първенство.

Група "А"
Турция
Германия
Франция
Полша

Група "B"
Русия
Финландия
Естония
Холандия

Група "C"
Испания
Гърция
Словакия
Словения

Група "D"
Сърбия
Италия
БЪЛГАРИЯ
Чехия