Българският национален отбор по волейбол постигна трета поредна победа с 3:0 (25:20, 29:27, 25:19) на финалите на Световната лига. Този път жертва на момчетата на Мартин Стоев беше Италия. Нашият тим още вчера си осигури класиране за полуфиналите, а това позволи на наставника да даде почивка на някои основни играчи. Въпреки промените волейболистите не отново бяха блестящи и не оставиха шансове на "адзурите". Така България стана единственият отбор, който се класира за следващата фаза без загубен гейм.

Мартин Стоев направи две промени в стартовия състав, тъй като тимът ни вече си е гарантирал място на полуфиналите. Той даде почивка на капитана Пламен Константинов и на Евгени Иванов, като на тяхно място играят Костадин Стойков и Красимир Гайдарски.

Италия започна с блокада срещу Владо Николов, но след това Андрей Жеков застана на начален удар и със страхотна серия проби посрещането. Дори опитният Папи в ролята на либеро не успя да се справи със сервисите на нашия разпределител, а "скуадра адзура" допусна и грешки в нападание. Така след седем поредни точки на първото техническо прекъсване водехме с 8:2. Моментно отпускане след техническото прекъсване даде глътка въздух на Италия и резултатът стана 11:8, но след това блокадата на Жеков и на Ицо Цветанов заработи за 16:10.

След 19:11 българите се отпуснаха и Мастранджело в центъра направи 2 блокади, а влезлият като резерва диагонал Лашко успя да намери пролука в защитата. Разликата застрашително се стопи до 19:17, но отлично включване направи Тодор Алексиев, който с блок и две атаки сложи край на гейма при 25:20.

След добрите си изяви в края на първия гейм Тодор Алексиев започна титуляр във втората част. До първото техническо прекъсване резултатът беше равен, но след това българите отново се откъснаха напред. Матей Казийски, който се очертава като най-ефективния нападател във финалите на Световната лига, матира на няколко пъти италианската защита с бомбени топки от любимите му зони 4 и 6 за 16:13

Редовното отпускане в българския отбор не закъсня да се появи и този път италианците бързо изравниха за 19:19, а след това дори поведоха. Мастранджело, ветеранът, който единствен остана от златната италианска генерация, спечелила 8 титли в Световната лига, владееше центъра на мрежата и беше очевидно, че младият Красимир Гайдарски не може да му се противопостави. Все пак в най-важните последни разигравания волейболисите на Мартин Стоев успяха да издържат психически и затвориха при 29:27.

В третия гейм може да се каже, че прословутият отбор на Италия, машината, която газеше всичко по пътя си, беше победен от Левски Сиконко. Жеков, Алексиев, Гайдарски, Боян Йорданов изнесоха "сините" на гърба си този сезон, а миналата година техен съотборник беше и Костадин Стойков. Точно тези играчи бяха на полета в тази част и показаха на съперника, че въобще не би да бъдат подценявани.

Ключовите точки в края на втория гейм пречупиха италианците и те нямаха никакво настроение за игра в следващата част. Българите се откъснаха бързо и напълно спокойно затвориха гейма с 25:19 и мача с 3:0 гейма.

БЪЛГАРИЯ – ИТАЛИЯ 3:0 (25:20, 29:27, 25:19)

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков 5, Владимир Николов 11, Матей Казийски 14, Христо Цветанов 7, Красичмир Гайдарски 4, Костадин Стойков - Теодор Салпаров-либеро (Евгени Иванов, Боян Йорданов 4, Николай Найденов, Тодор Алексиев 7)

Селекционер: Мартин Стоев
Помощник: Владислав Тодоров

ИТАЛИЯ: Лука Тенкати 4, Алесандро Фей, Алесандро Папарони 9, Луиджи Мастранджело 8, Валерио Вермилио, Кристиян Савани 9 – Самуеле Папи-либеро (Джакомо Синтини 2, Андриа Семендзато, Михал Лашко 13, Паоло Коци)

Селекционер: Джанпаоло Монтали
Помощник: Томазо Тотоло

Съдии: Осаму Сакайде (Яп), Юмит Сокулу (Тур).