В Гдиня днес предстои мач от изключително значение за мъжкия ни национален волейболен отбор. Точно в 16:00 часа България излиза срещу Германия в битка за първото място в предварителната група на Европейското първенство по волейбол за мъже в Полша и Дания.

В петък и двата тима постигнаха победи. България надигра Чехия с 3:1 гейма, а германците поднесоха една от големите сензации, като на старат победиха олимпийския шампион и носител на титлата в Световната лига - Русия с 3:0. Днес Русия ще играе срещу Чехия в мача на загубилите, а победителят от двубоя между България и Германия със сигурност ще продължи в следващата фаза на турнира.

Ето какво каза капитанът Тодор Алексиев:

"Според мен не трябва да гледаме на мача така. Трябва да гледаме като на обикновен мач, който трябва да спечелим и трябва да избягваме тези грешки, които направихме срещу Чехия. Това отпускане в третия гейм може да доведе до много проблеми. За мен играта беше много качествена. В трите гейма, които спечелихме, играхме прекрасно. Мисля, че можем да подобрим някои неща и да играем още по-добре, без да допускаме грешки в този гейм, който можехме и да спечелим".

Мнението си сподели и либерото Теодор Салпаров.

"Излязохме като отбор. Показахме за пореден път, че когато играем като колектив, може да играем на високо ниво. Аз съм много доволен от играта и от това, което показахме като волейбол на игрището. Мисля, че успехът на Германия срещу Русия, която доминира в световния волейбол, с 3:0 е голяма изненада. Не знам дали е подценяване от страна на Русия или наистина Германия е направила страхотен мач. Не успях да го гледам, но със сигурност дори и да не бяха били, ние винаги се готвим сериозно, защото срещу тях играем много трудно и може би шансовете са 50 на 50. Който играе по като отбор, той ще спечели. Надявам се, че ще бъдем ние''.

В петък националният ни отбор се радваше на подкрепата на повече от 100 български приятели на волейбола, дошли в залата в Гдиня. Очаква се бройката днес да не намалее.