Мартин Иванов & Бранимир Грозданов са близо до следващия кръг от шампионата

Българските двойки постигнаха първите си победи на Европейското първенство за младежи до 22 години във Варна. Във втория си мач от Група F при младежите Мартин Иванов & Бранимир Грозданов надделяха над Ондржей Бенеш & Ондржей Перушич от Чехия с 2:1 (21:17, 20:22, 15:12) след 52 минути игра на централния корт на Южния плаж и се доближиха максимално до класиране напред в шампионата.

Сега те се нуждаят от един гейм в последния си мач от групата – срещу холандците Весел Кееминк & Дирк Бухле днес следобед от 18:00 часа, за да са абсолютно сигурни в участието си на шестнадесетинафинал. Дори и без този гейм, те може да продължат напред при благоприятен развой на мача на чехите с Мирко Герсон & Габриел Кислинг от Швейцария.

С ентусиазираната подкрепа на публиката по трибуните Марти & Бранко наложиха известен превес в първия гейм срещу Бенеш & Перушич и с много самоотвержена игра те стигнаха до успеха с 21:17. Пясъчните Лъвчета дръпнаха напред и във втория гейм, но допуснаха лек психологически спад в играта си и позволиха на чехите да ги догонят. Геймът се завърза и след няколко обрата в резултата Ондржей & Ондржей успяха да изравнят след 22:20. В тайбрека българският тим отново показа класа, заигра много концентрирано и затвори мача при 15:12 с бомбена атака на Бранко за последната точка, предизвиквайки мощно “Българи - юнаци!” от феновете.

За съжаление, другата ни мъжка двойка – Тома Станков & Силвестър Иванов, инкасира втората си загуба в своята Група А. Нашите не успяха да разгърнат потенциала си срещу хърватската двойка Мате Глаурдич & Никша Дел′Орко и загубиха с 0:2 (9:21, 16:21) за 36 минути. Днес следобед от 15:55 часа на централния корт Томи & Силвестър ще излязат срещу сърбите Рашко Йованович & Саша Сурла в директна битка за третото място, даващо зелена светлина към следващата фаза от първенството.

Ивана Боянова & Джесика Николова пък зарадваха феновете с първия български успех при девойките. В среща от Група А те успяха да постигнат пълен обрат срещу хърватките Мартина Ковачевич & Ивана Овчина и да се наложат с крайното 2:1 (18:21, 21:8, 15:8), оформено след 49 минути игра. Българките успяха да натрупат аванс в началото на първия гейм, но постепенно като че ли не можаха да повярват в собствените си сили и позволиха на противника да стигне до обрат. Ивана & Джесика обаче излязоха на терена за втория гейм доста по-поокопитени и сразиха хърватките с 21:8 благодарение и на хитрите пускания в дълбочина на Ивана. Тайбрекът започна страхотно за домакините – с две поредни успешни атаки на Ивана, последвани от два нейни аса за 4:0.

Отчаяните опити на Ковачевич & Овчина да се върнат в мача останаха без успех, а заключителните минути от гейма бяха на Джесика. С отлични отигравания на мрежата тя подпечата победата за своя отбор. Българските момичета обаче като че ли прекалено рано решиха, че са си свършили работата в групата и тотално подцениха последния си мач – срещу израелските миньончета Катрина Зилберман & Кристина Зилберман. Двете сестри от Близкия изток показаха по-концентрирана игра на посрещане и в защита, на която българките така и не успяха да намерят противодействие и загубиха тежко с 0:2 (14:21, 15:21), с което приключиха участието си в шампионата.

Последният шанс за България да остане в първенството за девойки и след груповата фаза се крие в евентуална победа на Теодора Симеонова & Никол Николова над финландките Тару Лахти & Анийна Паркинен днес следобед. Нашите имат две загуби дотук и се нуждаят от задължителен успех, за да могат да се закачат за директните елиминации.