Бившият волейболен национал и мениджър на Олимпиакос Николай Желязков даде много висока оценка на представянето на Боян Йорданов и Христо Цветанов в състава на тима от Пирея. "Момчетата бяха фантастични, но нещата в отбора не вървят в посоката, която искам, и затова е голяма вероятността да си тръгна от клуба", сподели сензационно Желязков. Сега той е зает с подготовката на "Б" националния отбор в Правец, на който е треньор заедно с Найден Найденов.

- Каква е причината за вашето разочарование от шефовете на Олимпиакос?

- Започнах работа с голям ентусиазъм и желание да върнем отбора там, където му е мястото - на върха. Моята представа за стратегията това да се случи се размина с тази на ръководството на клуба в лицето на президента Вангелис Маринакис и шефа на волейболния клуб Леонидас Теодорагакис. Стратегията ми беше проста - познавам реалностите в Гърция и знам, че само с гърци не може да се спечели нито шампионатът, нито Шампионската лига, каквито амбиции има Олимпиакос. Местните играчи с качества са трима - центърът Хаджиантони, четворката Тодор Баев и либерото Христофиделис. Останалите постове трябваше да бъдат заети от чужденци. Като мениджър не мога да бъда упрекнат в нищо. Доведох в Олимпиакос играчи като Боян Йорданов, Христо Цветанов и американеца Приди, който нещастно си извади рамото на тренировка. Дотук супер. Бях на световното първенство в Япония с мисията да търся играчи за Олимпиакос. Успях да убедя играчи с по 20 оферти на масата като олимпийските и световни шампиони с Бразилия Жиба и Хелер, както и разпределителя на САЩ Лойд Бойл. Те дадоха съгласие да дойдат в Олимпиакос и тогава се започна - не може ли да почакат 20 дни, не може ли още седмица. В ръководството не разбраха, че това са хора, които не могат да чакат. Затова казвам, че като мениджър не съм се провалил - убедих тези волейболисти да приемат. Останалото беше работа на ръководството, което не свърши необходимото. Поставил съм въпроса за бъдещето и очаквам в най-кратки срокове да получа отговор. Повече разговори с Олимпиакос не смятам да водя. Жалко е, можехме да направим страхотен отбор. Но за съжаление вече е късно, дори и за догодина.

""/

- Това разочарование не идва ли от прекалената амбиция и ентусиазъм, с който сте захванали работата в първата си година в Олимпиакос?

- В началото отидох там само да помагам. Впоследствие се оказа, че единствено аз върша ориентирана към бъдещето работа. Всички останали се държаха като счетоводители и нямаха представа как се прави спорт. Жалко е да гледам това, тъй като съм дал много години на този клуб, познавам традицията му и много исках пак да е на върха. Не съм поставял ултиматуми, тъй като не съм в позиция да го правя. Просто изразих своето виждане за отбора и поисках да чуя и тяхното. Ако се разминават, ще се разделим. Не съм оптимист, тъй като бъркам в сметките на много хора.

""/

- Ще си търсите ли друг вариант за работа в Гърция, ако се стигне до раздяла с Олимпиакос? 

- Най-грубо казано - гурбетът ми омръзна. Бъдещето ми е свързано с България и искам да направя нещо значимо тук. Затова и не приех да работя постоянно в Олимпиакос. През цялото време си бях в България и само пътувах за по два-три дни, когато се налагаше. Уморен съм вече.
Искам да се устроя тук и да се боря на местна почва. Има вече условия за работа и тук, не трябва да сме черногледи. Няма да чувствам голяма загуба от раздялата с Олимпиакос. Откликнах на зова им за помощ, но е очевидно, че не се разбрахме.

- Разкажете за работата си като треньор на "Б" националния отбор и за ролята на д-р Митко Иванов в него...

- В момента се готвим за участие в "Спринг къп". В отбора има много талантливи момчета, всичките са амбицирани да покажат, че не са по-лоши от титулярите в първия тим. Идеята за "Б" отбор обаче не е да се държат в напрежение националите, а по-скоро през тези три летни месеца, вместо да губят форма на морето, най-големите таланти да тренират и да усъвършенстват уменията си. Никой не очаква от тях резултати, но ползата за тях и за клубовете им ще е огромна. Колкото до Митко Иванов - той е главен мениджър на отбора и се грижи нищо да не ни липсва при пътувания и настанявания.

ДИМИТЪР АНДРЕЕВ, ”7 дни спорт”