"Държавата отново си спази всички ангажименти към федерацията по волейбол. Днес беше преведена сумата от 850 000 лева (550 000 долара), така че няма да загубим домакинството на Световната лига по волейбол", обяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков на специална пресконференция.

"Направихме това с целта да осигурим спокойствие за работа на всички наши състезатели и треньори, които се готвят за предстоящите Олимпийски игри, които са най-големият форум за всеки един състезател. Видяхме, че темата около домакинството е много важна и за да не внасяме излишно напрежение, решихме да платим по-рано. Спазихме срока, знаете, че той е 1 юли, за да може всичко това да бъде решено. Всичко, което зависи от нас, се спазва. Осигурили сме и средствата за подготовка на отбора за Лондон", допълни по въпроса министърът, цитиран от БГНЕС.

"Матей Казийски потвърди днес позицията си като цяло. Опитвахме се да водим разговори с Матей, той обаче си има позиция, федерацията също си има позиция. Лошото е, че това се случва след спечелената олимпийска квалификация. Ние искаме да запазим целостта на отбора и с диалог, разговори, да търсим изход от ситуацията. Матей не си е променил позицията. Федерацията избра треньор и за момента нещата са такива", каза още министърът на спорта.

Запитан на коя страна в спора Лазаров – Стойчев е, Нейков отговори:

"От самото началото съм се определил, аз съм на страната на държавата. Опитваме се да запазим каквото можем като национален отбор, да разполагаме с всички състезатели. Много е важно как ще се представим на Олимпиадата, защото това ни е единствения колективен спорт там и трябва да направим всичко възможно, за да се представим добре. Водихме доста разговори с всички страни в спора, но за жалост, въпреки опитите ни, всеки е характер и не желае да отстъпи. Има спор в кухнята на федерацията, търсим компромисен вариант, но и двете страни трябва да се разберат. Явно това не става, но продължаваме да разговаряме", допълни Нейков.

"Ние обаче не можем да искаме оставката на Данчо Лазаров, той се избира от клубовете, а не от Министерството. Не можем да му искаме оставката, защото това е вмешателство в работата на федерацията", продължи Свилен Нейков.

Относно спорния момент с това, че във федерациите няма мандатност и някои хора стоят начело на отделни спортове с десетки години, Нейков заяви:

"Оттук нататък ще има само по два мандата от по 4 години, няма да има повече възможност да се седи начело на федерациите повече от два последователни мандата. Това е желанието и на по-голямата част от федерациите. Ще направим промяна в Закона за спорта, но трябва време, за да се случи това. Не мога да се ангажирам с конкретен срок".

"Финансовата проверка на волейболната федерация продължава и още не е готова, тоест няма готови резултати. Щом излязат резултати, те ще бъдат обявени", завърши спортният министър.