Управителния съвет на Българска федерация по волейбол наказа да не се състезава за националния ни отбор през следващите две години Ева Янева.

На днешното заседание на съвета бе поканена Янева, с която бе проведен конструктивен диалог и бе изслушана за причините, поради които не се е явила на лагера на националния отбор за Европейското първенство, както и за публичните й изяви по адрес на вече бившия старши треньор на отбора Драгутин Балтич.

Ева поднесе своите извинения и сама оцени своето поведение като недостойно и провокирано под ефект. Ръководството на БФВ от своя страна благодари за професионалното отношение да се яви пред Управителния съвет и прие нейните извинения за некоректното й поведение.

Членовете на Управителния съвет на БФВ взеха единодушно решение за възможно най-ниската санкция към поведението на Ева Янева, като изразиха надежда, че това ще бъде и превенция към бъдещо подобно поведение на състезатели от националния отбор

Решението е следното:

Поради непрофесионално отношение като капитан на националния отбор и неспазване на Етичния кодекс на ФИВБ, БФВ освобождава Ева Янева за 2 години от националния отбор на България, като наказанието е вече в сила. Налага се финансова санкция в размер на 5 000 евро, като парите ще бъдат използвани за организация на турнири за млади таланти в цяла България.

Наложените санкции са предупреждение, че при подобни прояви в бъдеще на състезателката ще бъдат суспендирани правата за международен трансфер.

УС на БФВ взе решение, че санкцията по точка 2, ще бъде приложена към всеки състезател и състезателка, позволили си подобни изяви като Ева Янева за неспазване на Етичния кодекс на БФВ.