Членът на УС на федерацията ни по волейбол Борислав Кьосев гостува на предаването "Зона спорт" по bTV Action. Той коментира представянето на националите ни, които ще спорят за бронзов медал от Световната лига след загуба от Бразилия с 1:3 гейма.

''Бразилия има много силен отбор. Нашият тим играе добре, но явно все още не ни достига нещо малко, за да достигнем до финала. Можем да бъдем горди с това, което показаха момчетата - стигнахме до финалната четворка.
Може да се поработи по психиката и техниката, изпускаме важни моменти. Знаем, че Бразилия е изключително силен отбор. Когато стигнат до финала, играят като победители. Нашият отбор дава максимума, но Камило Плачи ще трябва още доста да работи върху психиката и изчистването на отделни елементи като контраатаки, блокада, има още какво да се желае от сервиса. За краткото време, Плачи показа качествата си като треньор, както и момчетата като отбор. Очаквам в бъдеще тези малки неща да бъдат изчистени.

Отборът стига на крачка от финала, но явно още нямаме тази психика да играем като равен с големите, макар че ние сме в голямата шестица и сме с големите. Очакваме в близко бъдеще да стигнем до голямото.

Знаем, че загубихме в предишния мач с Италия. Сега трябва да спечелим, да се обърнат нещата. Смятам, че имаме достатъчно сили да победим в тази среща, защото в първия мач видяхме, че водехме, играехме добре, но просто тези малки грешки, тази психологическа нестабилност, ни доведе до загуба на мача с Италия. Италия също загуби катастрофално от Русия. Може би и двата отбора ще влязат може би на еднакво ниво. Ние традиционно играем добре срещу Италия. Част от тези състезатели играят в Италия. Желанието и настройката е друга. Те вече са доказали в Италия, че са големи състезатели, но една победа ще им утвърди и заплатата, и психиката, че италианците трябва да имат едно на ум за нашия отбор.

Всеки мач за мен е радост, да видя, че момчетата израстват. И първият мач с Франция, и последният с Полша - един спектакъл във волейбола. Виждаш едни момчета - нови, млади и тепърва ще се утвърждават в големия спорт. Всеки мач за мен лично е празник, че българският отбор върви напред и всички условия, които ние като ръководствио на федерацията сме създали, за да може не само мъжкият национален отбор, но и жените, и цялата волейболна плеяда, да се развива и да върви напред.

Казийски, Жеков, Владо Николов са легенди, имена, световни играчи, но всичко с времето си. Съжалявам много, един Матей винаги можеше да помогне, Жеков също. Владо вече даде всичко от себе си и в един момент даде възможност на тези млади състезатели - Соколов и Милушев, да покажат своите качества. В България нямаме много звезди, както Бразилия и Русия, които вадят много състезатели. Липсата на един от големите състезатели, винаги е негативна, но отборът вече се сплоти, не разчита на индивидуални качества. Тошко Алексиев поведе отбора, Братоев играе стабилно, да не изброявам всички имена, които се включиха добре. И Скримов, и Цецо Соколов вече показват своите качества, централните са добри и играят на високо ниво. Така че това има и плюсове, и минуси. Понякога се дава възможност на определени състезатели да се развият.

Аз лично не приемам решението на Казийски да не играе за националния отбор, като правилно. Федерацията си е федерация, това ръководство - добро или лошо, върви добре, работи. За миналата година може да се каже, че всички формации спечелиха абсолютно всички титли. Отсъствието на един ръководител или друг, ще се замени с друг. Федерацията е отворена с 25 човека Управителен съвет. Има прозрачност, не е както навремето се е командвало от един или двама човека. Сега всичко се знае. В момента волейболът е спорт номер 1 в България. За мен е малко необяснимо, че се иска оставката на един или на друг, или на цял Управителен съвет. Там са имена като Любо Ганев, като Димо Тонев, като Найденов. Не може с лека ръка да кажеш тези да си ходят, пък ние ще дойдем. Има си време и начин, ако не се справя тази федерация, има си неща, които може да се направят. Засега мога да кажа, че добре се справяме. Съжалявам, че Матей и Жеков не са вътре, но животът е пред тях и вратата винаги е отворена за хората, които искат да играят за българския национален отбор и да защитават цветовете на България.

В лицето на правителството имаме голяма подкрепа. Зала "Христо Ботев" вече е изцяло волейболна. Направихме прекрасна зала за игра, направиха се и нови школи, има олимпийско звено, което започва в шести клас за момчета и момичета. Отдолу идва много добро поколение. Жените вече навлязоха във фаза да се класират на първенствата, което преди не можеше и да се помисли. Работата върви добре. Във всички сфери, зони и възрастови групи имаме успехи и играем финали. Това показва, че отдолу се работи, макар че е недостатъчно. Трябва още много да се работи, за да може да не излизат един-двама състезатели, а повече и треньорите на националния отбор, да могат да направят подбор от най-доброто. Във волейбола трябва да се работи ежедневно, за да може да растеш. Прекрасно е, че има клубове и хора, които финансират развитието на всички тези гарнитури, но е недостаъчно, за да стигнем до това желано ниво, това малкото, което не ни достига, за да се качим на върха", заяви Кьосев.