Националният отбор по волейбол на България продължава победния си ход в Световната лига и постигна четвърта поредна победа в надпреварата. За втори път нашите спечелиха с Аржентина, но този път, в сравнение със събота, успехът дойде значително по-трудно с 3:1 (17:25, 25:19, 25:21, 31:29).

Така България се изравни на върха в класирането на група "А" с актив от 11 точки, колкото има и Бразилия. Двата тима имат еднакво геймово съотношение, но предимство на "селесеао" дава по-добрата им точкова разлика.

Аржентина остава едва на 5-а позиция с едва 3 точки, но от 6 мача. Като основен съперник на България и Бразилия за първите две места, които дават право на участие на финалите, вече се очертава само САЩ, който в момента е на 3-то място с 8 точки. Следва Франция с 6 точки от 6 мача, а победителят в турнира от миналата година Полша е последен със само 2 точки и 4 загуби в 4 мача.

Най-резултатен в мача бе Цветан Соколов с 23 точки, а Тодор Алексиев добави 21 за победителите. Бруно Романути бе най-резултатен за загубилите със 17 точки.

Снимка: БГНЕС

Как се разви двубоят

Срещата не започна добре за българския тим. Още в самото начало гостите взеха аванс от 3 точки за 4:1 и запазиха тази разлика до първото техническо прекъсване, дошло при 8:5 в тяхна полза. Националите се доближиха на 2 точки при втората пауза за 14:16. Последва обаче дълга серия на аржентинците и те поведоха с 20:14. Тази разлика в заключителната част на гейма вече изглеждаше непреодолима и дори се увеличи, за да достигне 8 точки в самия край, с което Аржентина спечели с 25:17.

Във втората част ситуацията коренно се промени. Геймът точка за точка, но при първото прекъсване българите вече имаха малка преднина за 8:6. Оттук нататък обаче нашите започнаха да трупат разлика и следващия технически таймаут дойде при 16:10 в полза на възпитаниците на Камило Плачи. Преднината на националите ни дори достигна внушителните 10 точки при 22:12, но тогава последва леко отпускане в състава ни и гостите намалиха до 22:16. Все пак домакините не допуснаха аржентинците да се съвземат и взеха гейма с 25:19.

Националите ни успяха да задържат устрема си от втората част и в началото на третата, като бързо взеха аванс, с който се оттеглиха на почивка при 8:4. Резултатът дори набъбна до 12:6, но точно тогава аржентинците направиха серия от 4 поредни точки и намалиха до 12:10. Второто прекъсване бе при 16:14 в полза на България, но веднага след него се стигна до изравняване за 16:16. В този момент обаче "лъвовете" се стегнаха и направиха солидна серия от 5 поредни точки, с които си върнаха предимството и поведоха с 21:16, а това се оказа решаващо и българският тим да спечели гейма с 25:21.

Снимка: БГНЕС

Значително по-оспорван бе четвъртия гейм. Аржентинците започнаха добре и поведоха с 3:0, но постепенно българите съкратиха пасива си и изравниха при 6:6. Геймът тръгна точка за точка с предимство за "трикольорите", което се обърна чак при второто прекъсване, при което южноамериканците излязоха напред с 16:15. Нашите си върнаха точката преднина при 19:18, но съперникът веднага направи обрат и на свой ред поведе с 20:19. Аржентинският тим дори дръпна с 2 точки за 22:20, които им позволиха да стигнат до два геймбола. В решителния момент, при 22:24 националите ни обаче успяха да изравнят и докараха нещата до 24:24. Обратът дойде при 27:26, с което за първи път в заключителната част нашите излязоха напред. Гостите си върнаха предимството при 29:28, но нашите веднага направиха нови 2 точки и отново поведоха. Още първата възможност бе оползотворена и България затвори мача с 31:29, и така стигна до така ценния успех с 3:1.

Състав на България:

Георги Братоев - 5 точки, Светослав Гоцев - 5, Тодор Скримов - 4, Виктор Йосифов - 11, Тодор Алексиев - 21, Цветан Соколов - 23, Теодор Салпаров – либеро (Стоян Самунев, Мирослав Градинаров, Валентин Братоев, Николай Учиков, Добромир Димитров).