Окръжният съд в Пловдив отстрани от поста кмета на града Иван Тотев, предаде репортер на bTV.

Срещу кмета има повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, като му е наложена мярка парична гаранция в размер на 20 хил. лева.

Тотев е обвинен, че е нарушил закона за обществените поръчки при изграждането на зоологическата градина в града. Според прокуратурата той е облагодетелствал строителната фирма с 1 млн. лв. като е провел пряко договаряне с нея.

Междувременно на пловдивският кмет бяха повдигнати и нови обвинения за престъпление по служба, този път свързани си изграждането на многофункционалната спортна зала „Колодрум”.

Според доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция в 3 от 13-те обществени поръчки по проекта е имало общо 22 нарушения, в резултат на които общината е ощетена с над 7 млн. лв.

В съдебната зала присъстваха всички районни кметове, както и служители на администрацията на Тотев. Адвокатът му Красимир Елдъров изтъкна пред съда факта, че кметът е в годишен платен отпуск до 15 февруари, като това не би попречило на досъдебното производство.

Прокуратурата изнесе в съда имената на всички разпитвани досега свидетели, както и на тези, чийто разпити предстоят. Според тях 90% от свидетелите, които предстои да бъдат разпитани, са в пряка зависимост от Тотев.

Основният свидетел по делото се очаква да бъде зам.-кметът Димитър Кацарски, който движеше строителството на зоопарка.

Иван Тотев каза, че е наясно със следствените действия, но никога не е разговарял на тази тема, нито е оказвал влияние. По всяка вероятност решението на съда ще бъде обжалвано.