Електронното гласуване ще даде възможност на повече българи да упражнят правото си на глас, каза народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов в предаването „Тази сутрин“, докато колегата му от „БСП лява България“ Чавдар Георгиев контрира, че този вид гласуване всъщност нарушава конституцията.

Повод за разговора беше решението на Правната комисия на Народното събрание да одобри въвеждането на електронното гласуване у нас. Против бяха само депутатите от БСП и „Атака“. Решението е следствие от референдума през октомври, на който над 69% от избирателите гласуваха „за“.

Вярваме в този способ за гласуване, смятаме, че той ще даде възможност на българите в чужбина и на лица в затруднено положение да гласуват и отговаря на европейските изисквания, посочи Кирилов.

Няма как да има електронно гласуване според нашата конституция. Няма как да се гарантира преносът на данни дистанционно – данните винаги ще се манипулират, контрира Георгиев. Освен това при електронното гласуване не се гарантира автентичността на гласоподавателя – нямаме реалната личност, която упражнява своето право, а айпи адрес. Трето – няма как да се гарантира доброволността и тайната на вота – изискване, записано в конституцията.

Кирилов посочи, че държавата гарантира системата за гласуване. В случая с електронното гласуване тайната и защитата се осигуряват от двоен сървър – втори сървър, който не може да бъде достъпен. Предвижда се и да има има възможност едно лице няколко пъти да се коригира вота си – „т.е., ако някой ви е принудил да гласувате по определен начин, може да коригирате вота си по-късно“.

Електронното гласуване е начин за тотален контрол върху изборния процес, посочи Георгиев. Ние искаме реална защита на изборните права на гражданите. Не всичко трябва да се върши електронно, това е химера, някои права не може да ги упражнявате електронно, допълни той.

С електронното гласуване ще привлечем младите избиратели. В Естония, Франция, Канада то вече е факт, изтъкна Кирилов. Георгиев обаче добави, че в Германия са се отказали от него именно за да запазят тайната на вота.

На въпрос каква би била цената електронното гласуване да бъде въведено, Кирилов отговори, че „няма да струва нещо повече или по-различно от който и да е компонент, предвиден за системите за електронното правителство“.

Би могло да има електронното гласуване на следващите избори, ако ЦИК успее да организира нещата, добави той.