Баскетболният треньор Тити Папазов и „Бригада Нов дом“ обединиха сили за един от най-мащабните си благотворителни проекти – изграждането на три класни стаи за деца с аутизъм. Треньорът беше гост в студиото на „Тази сутрин“, за да разкаже повече за инициативата и своето участие в нея.

Скромният Тити заяви, че не е направил нищо особено и не е помогнал кой знае колко на екипа, но се надява, че с известността си е помогнал за популяризиране на подобни инициативи.

„Децата с недъзи обикновено се осиновяват от чужденци. Не можем да преодолеем това психологическо стъпало. Всеки иска най-русото и с най-сините очи“, каза той.

Тити Папазов е убеден, че всеки човек е жалостив и е склонен да помага, стига да има възможност. Хората са добри и просто трябва да им се даде шанс.

“Нашето общество е обединено около това, че „Бригада Нов дом“ е много интересен формат, който наистина ни запознава всеки път с някаква човешка история и с хора, които реално не могат да отделят от залъка си“, каза Папазов.

Класните стаи, изградени от екипа на „Бригада нов дом“, са съобразени със съвети на експерти и психолози, така че да бъдат възможно най-подходящи за нуждите на децата със специални потребности.

Според Тити Папазов най-важното нещо е индивидуалното отношение. Трябва да се скъси дистанцията между тези деца и останалите, а това може да стане само ако се обръща достатъчно внимание на особеностите им и хората бъдат възпитавани от съвсем малки да ги приемат и да ги уважават.

Снимка: Lap.bg

„Можем да успеем само с много широка пропаганда в училищата. Нашите деца трябва да бъдат възпитавани по начин, по който максимално да се скъси тази дистанция“, смята Папазов.

Тези деца трудно могат да бъдат излекувани, допълни той, но е важно да усетят любовта и грижите и ще заживеят по нов начин.

Още интересни истории от "Бригада Нов дом" може да прочетете на сайта LadyZone.bg:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!